Nieuwe standaard voor e-simkaart is een feit

Sim-kaartenDe GSMA, de internationale belangenvereniging van leveranciers in de mobiele telefonie-sector, heeft de eerste officiële gegevens, zowel de technische details als de overkoepelende architectuurinformatie, van de Remote Provisioning Specifications (RPS) wereldkundig gemaakt. Hiermee wordt het voor klanten makkelijker om zelfstandig tussen mobiele operators over te stappen zonder dat er een simkaart moet worden omgewisseld.

Ook moet het mogelijk worden om meerdere soorten mobiele apparaten aan een en het zelfde mobiele abonnement ‘te hangen’. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste smartphones op de markt komen met RPS-compatibiliteit.

De gesprekken rond de Remote Provisioning Specifications lopen al langer. Medio juni 2015 was er al sprake van een concept-versie van de standaard. Aan de totstandkoming van de nieuwe standaard heeft een grote reeks marktpartijen meegewerkt. Volgens GSMA zijn 22 operators betrokken geweest, waaronder AT&T en Vodafone. Daarnaast hebben ook de fabrikanten van simkaarten en chipsets hun zegje gedaan, zoals respectievelijk Gemalto en Qualcomm. De noodzakelijke inbreng van hardwarefabrikanten is eveneens breed geweest, aldus de branchevereniging. Naar verluidt, hebben onder andere Apple, Huawei, LG , Microsoft, Sony en Samsung zich aan de RPS-standaard gecommitteerd. Nokia (netwerkleverancier) en Trustonic (security) hebben zich eveneens achter de RPS geschaard.

De ontwikkeling van de ingebouwde simkaart-standaard komt niet als een verrassing bij de Nederlandse Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG). De belangenbehartiger van grote zakelijke afnemers is nauw betrokken bij de internationale discussie over de Remote Provisioning Specifications via zijn contacten met zowel de GSMA als de Intug, de internationale vereniging van grootzakelijke ICT-klanten. De BTG laat verder weten ‘zelf ook de mogelijkheden te verkennen om een operator-onafhankelijke sim-kaart aan te bieden’.

Met de kersverse Remote Provisioning Specifications-standaard wordt met name de markt van smartphones en tablet computers bediend. In juni dit jaar komt de GSMA met aanvullende specificaties voor ‘andere apparaten’ waarmee op afstand van operator kan worden gewisseld. Het zou bijvoorbeeld gaan om auto’s en wearables (zoals slimme horloges). Met deze aanvullende specificaties wil de GSMA aanbieders en afnemers van zogenoemde Internet of Things-oplossingen het leven makkelijker maken. De branchevereniging hintte daar in 2015 al op. Destijds werd al gezegd dat automakers dankzij de RPS-standaard op termijn hun modellen af fabriek met de nieuwe sim-kaarten zouden kunnen uitrusten en daarna pas voor een mobiele operator hoefden te kiezen.

De volledige informatie over de technische specificaties en de architectuur van de GSMA RPS is in één .zip-bestand te downloaden.

https://www.gsma.com/rsp/wp-content/uploads/docs/SGP%20Technical%20Specification%20and%20Architecture.zip

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.