HP stapt in smartphone-markt met ‘mobiele werkplek’

gallery_first2_tcm245_2174659_tcm245_2173103_tcm245-2174659ICT-concern Hewlett-Packard waagt de stap in de markt van smartphones met een toestel dat op het besturingssysteem Windows versie 10 van Microsoft draait. Het apparaat, de Elite x3, moet echter verder gaan dan de ‘reguliere’ smartphone, zo stelt de fabrikant. “Door zijn specificaties en ingebouwde technologie kan het goed dienst doen als mobiele werkplek”, aldus HP Inc. Nederland woordvoerder Herbert Wormgoor. Het apparaat moet ‘nog voor de zomer’ dit jaar beschikbaar komen. Een adviesverkoopprijs is nog niet bekend gemaakt.

De 195 gram wegende HP Elite x3 wordt gekenmerkt door zijn 6-inch grote AMOLED-aanraakscherm met een resolutie van 2560x1440 pixels. Verder heeft HP zijn eerste smartphone uitgerust met een quadcore processor van fabrikant Qualcomm (Snapdragon 820, klokfrequentie 2,15 GHz) en 4 GB werkgeheugen. Standaard heeft het apparaat 64 GB opslaggeheugen aan boord. Volgens HP is de opslagcapaciteit door middel van MicroSD-kaartjes tot maximaal 2 Terabyte uit te breiden. De overige specificaties: water- en stofdicht (IP67-standaard), 16 Megapixel camera (achterzijde), Bang & Olufsen luidsprekers (voorkant), ‘noise cancelling’ microfoons, biometrische toegangsbeveiliging (zowel iris- als vingerafdrukscanner), 4150 mAh-accu en een USB 3.0 Type-C aansluiting.

HP zet als één van de weinige hardwarefabrikanten in op een smartphone voorzien van Windows 10. Het is echter de Continuum-functionaliteit van het bewuste besturingssysteem dat de Elite x3 moet laten ‘dubbelen’ als mobiele werkplek. Met Windows Continuum zijn smartphones te gebruiken als ‘volwaardig’ Windows 10-werkstation, compleet met ondersteuning voor een toetsenbord, een los scherm en een muis. “Wij hebben daar in onze Elite x3 nog virtualisatie-technologie aan toegevoegd, waardoor ook standaard Windows-applicaties zijn te draaien. Iets dat bij andere Windows 10-smartphones niet mogelijk is”, aldus HP Inc. woordvoerder Herbert Wormgoor. De fabrikant heeft voor het gebruik als mobiele werkplek van de Elite x3 nog twee accessoires aangekondigd. Allereerst is er een docking station, met in totaal drie USB-aansluitingen (twee Type-A en één Type-C) plus een Ethernet-poort, waar de smartphone in kan worden ‘geklikt’. Het tweede accessoire is de ‘Mobile Extender’ gedoopt. Het apparaat ziet er uit als een normale laptop (inclusief 12,5-inch beeldscherm en een normaal toetsenbord), maar is in feite een verlengstuk van de Elite x3.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.