Passieve WiFi spaart energie

wifiEen team van computerwetenschappers en elektrische ingenieurs van de Universiteit van Washington hebben een energiezuinige variant van de draadloze netwerktechnologie WiFi ontwikkeld. Naar verluidt, zou hun vinding (‘Passive WiFi’ gedoopt) tot 10.000 keer minder energie verbruiken dan huidige WiFi-hardware.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Passive WiFi slechts ten dele ‘passief’. Apparaten uitgerust met de nieuwe technologie ‘reflecteren’ radiogolven met de toevoeging van de eigen te verzenden data. Volgens de onderzoekers is de manier waarop Passive WiFi werkt, te vergelijken met de Radio Frequency Identification-standaard (RFID), een technologie die bijvoorbeeld ook in Nederlandse paspoorten wordt geïntegreerd. Het zou een maximale datadoorvoersnelheid van 11 Mbps kunnen bereiken tot een afstand van ruim 30 meter. Prettige bijkomstigheid van de Passive WiFi-technologie, zo stellen de geestelijke vaders van de vinding, is verder dat het compatibel is met de huidige WiFi-standaarden.

Het team van de Universiteit van Washington zal de technische specificaties van Passive WiFi tijdens een symposium in de Californische stad Santa Clara op 16 maart dit jaar aan het grotere publiek presenteren. In de tussentijd kunnen geïnteresseerden het bewuste document hier bekijken (Bron: website van de Universiteit van Washington).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.