Telefónica kampt met winstval

TELEFONICADe Spaanse operator Telefónica heeft zijn boekjaar 2015 met minder winst moeten afsluiten. Volgens het bedrijf is dit te wijten aan eenmalige afschrijvingen in verband met herstructureringskosten.

Op het eerste gezicht, zonder de afboekingen in ogenschouw te nemen, zijn de jaarcijfers van Telefónica niet slecht. Het bedrijf wist vorig jaar een omzet te boeken van ruim 47,21 miljard euro. In het jaar daarvoor was dat nog 43,45 miljard. De winst laat echter een minder prettige ontwikkeling zien. Waar in 2014 nog onder aan de streep 3 miljard euro overbleef, is dat bedrag vorig jaar geslonken tot 2,74 miljard. De operator laat weten dat zonder de herstructureringskosten er in 2015 sprake zou zijn geweest van een winst van circa 5,8 miljard euro. De bulk van de reorganisatie-afschrijvingen vindt plaats in de Spaanse thuismarkt. Daar is voor onder andere vrijwillige vertrekregelingen van personeel 2,89 miljard euro uitgetrokken.

Het lopende jaar ziet er goed uit, zo stelt César Alierta, de hoogste baas van Telefónica. Hij meent dat 2016 een jaar van groei zal blijken te zijn, waarbij er stevig wordt ingezet op alternatieve omzetstromen, zoals het commercieel exploiteren van Big Data die het bedrijf over en van zijn klanten verzamelt. Hij tekent daarbij aan dat de mogelijkheden om meer met klantendata te doen, ‘ernstig worden beperkt’ door de regulering van de Europese Commissie.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.