Operators zijn verdeeld over ‘E-sim ‘

De GSMADe recente aankondiging van de zogenoemde ‘Embedded sim’-standaard door de GSMA, de mondiale branchevereniging van leveranciers en operators op het gebied van mobiele data en telefonie, is met gemengde gevoelens ontvangen door telecomaanbieders. Dat is gebleken tijdens een paneldiscussie tijdens het Mobile World Congress dat afgelopen week werd gehouden in het Spaanse Barcelona.

De GSMA, de internationale belangenvereniging van leveranciers in de mobiele telefonie-sector, heeft onlangs eerste officiële gegevens, zowel de technische details als de overkoepelende architectuurinformatie, van de Remote Provisioning Specifications (RPS) wereldkundig gemaakt. Hiermee wordt het voor klanten makkelijker om zelfstandig tussen mobiele operators over te stappen zonder dat er een simkaart moet worden omgewisseld. Ook moet het mogelijk worden om meerdere soorten mobiele apparaten aan een en het zelfde mobiele abonnement ‘te hangen’. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste smartphones op de markt komen met RPS-compatibiliteit.

De ontwikkeling kan niet op alleen maar positieve reacties uit de operator-gemeenschap rekenen, zo bleek tijdens een paneldiscussie op het Mobile World Congress in Barcelona. Hoewel de GSMA-standaard bedoeld is voor toepassing in apparaten die onder de categorie ‘Internet of Things’ vallen, is het niet ondenkbaar dat het straks ook voor nog te introduceren smartphones zal gaan gelden.

Voor de Zweedse Tele2 operator vormt de ‘overstapvriendelijke standaard’ geen probleem, aldus CEO Allison Kirkby: “Als de klant er profijt bij heeft, dan zal hij overstappen. Wij moeten als operators er meer dan ooit voor gaan zorgen dat onze klanten een dusdanig goede ‘digitale ervaring’ hebben dat zij niet willen overstappen naar een andere aanbieder.”

Haar positieve blik werd niet gedeeld door Glenn Lurie, CEO van de Amerikaanse telecomgigant AT&T Mobility: “Er is geen acute noodzaak om de E-sim in smartphones in te gaan bouwen. Daarbij komt dat het de vraag is wie essentiële zaken zoals het veranderen van de IMSI op zo’n E-sim gaat afhandelen. De GSMA-standaard is een goed iets, maar zoals altijd zijn er nog veel details die moeten worden ingevuld.”

De gesprekken rond de Remote Provisioning Specifications lopen al langer. Medio juni 2015 was er al sprake van een concept-versie van de standaard. Aan de totstandkoming van de nieuwe standaard heeft een grote reeks marktpartijen meegewerkt. Volgens GSMA zijn 22 operators betrokken geweest, waaronder AT&T en Vodafone. Daarnaast hebben ook de fabrikanten van simkaarten en chipsets hun zegje gedaan, zoals respectievelijk Gemalto en Qualcomm. De noodzakelijke inbreng van hardwarefabrikanten is eveneens breed geweest, aldus de branchevereniging. Naar verluidt, hebben onder andere Apple, Huawei, LG , Microsoft, Sony en Samsung zich aan de RPS-standaard gecommitteerd. Nokia (netwerkleverancier) en Trustonic (security) hebben zich eveneens achter de RPS geschaard.

Met de kersverse Remote Provisioning Specifications-standaard wordt met name de markt van smartphones en tablet computers bediend. In juni dit jaar komt de GSMA met aanvullende specificaties voor ‘andere apparaten’ waarmee op afstand van operator kan worden gewisseld. Het zou bijvoorbeeld gaan om auto’s en wearables (zoals slimme horloges). Met deze aanvullende specificaties wil de GSMA aanbieders en afnemers van zogenoemde Internet of Things-oplossingen het leven makkelijker maken. De branchevereniging hintte daar in 2015 al op. Destijds werd al gezegd dat automakers dankzij de RPS-standaard op termijn hun modellen af fabriek met de nieuwe sim-kaarten zouden kunnen uitrusten en daarna pas voor een mobiele operator hoefden te kiezen.

De ontwikkeling van de ingebouwde simkaart-standaard is destijds niet als een verrassing bij de Nederlandse Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) gekomen. De belangenbehartiger van grote zakelijke afnemers is reeds langer nauw betrokken bij de internationale discussie over de Remote Provisioning Specifications via zijn contacten met zowel de GSMA als de Intug, de internationale vereniging van grootzakelijke ICT-klanten. De BTG liet weten ‘zelf ook de mogelijkheden te verkennen om een operator-onafhankelijke sim-kaart aan te bieden’.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.