Nederland is massaal ‘aan de tablet computer’

tablets-montageOngeveer 5,2 miljoen Nederlandse huishoudens hebben de beschikking over minimaal één tablet, zo blijkt uit een recent rapport van marktonderzoeksbureau Telecompaper. Na jaren van snelle groei is de penetratie van tablet computers in Nederland de afgelopen drie kwartalen vrijwel stabiel gebleven. Volgens het onderzoek worden dergelijke apparaten met een gemiddelde schermgrootte het vaakst gebruikt, in tegenstelling tot kleine en grote tablet computers. De apparaten worden in Nederland het vaakst gebruikt voor websitebezoek, gamen en social media.

Volgens de jongste editie van het ‘Dutch Tablet Users’-rapport van marktonderzoeker Telecompaper had twee derde (67 procent) van de Nederlandse huishoudens in het vierde kwartaal van 2015 minimaal één tablet computer. Dit komt neer op 5,2 miljoen huishoudens. In 42 procent van de huishoudens werd één exemplaar gebruikt, een kwart van de huishoudens had twee of meer tablet computers. De tablet-penetratie is de afgelopen jaren sterk gegroeid, van 22 procent van de huishoudens in het tweede kwartaal van 2012 naar het driedubbele daarvan in het vierde kwartaal van 2015. In de afgelopen drie kwartalen is dit percentage echter niet veranderd. Daaruit blijkt dat de periode van sterke groei ten einde is.

Volgens het Telecompaper-onderzoek gebruiken vrouwen hun tablet vaker dan mannen om te gamen en voor social media. De iPad wordt gemiddeld vaker gebruikt voor surfen op internet en Samsung-tablet computers vaker om op te gamen. Kinderen onder de twaalf gebruiken de apparaten het vaakst voor (educatieve) games, het kijken en streamen van video en het surfen op internet. In de top drie van ouderen neemt e-mailen de plek in van social media.

Uit het rapport blijkt verder nog dat de populariteit van activiteiten afhankelijk is van de grootte van de tablet computer. Hoe groter de het apparaat, hoe vaker deze wordt gebruikt om te surfen op internet en voor het volgen van nieuws. Dit is niet van invloed op hoe vaak het systeem wordt gebruikt voor het kijken en streamen van video. Tablet computers met een gemiddelde grootte (7-10 inch) worden doorgaans vaker gebruikt voor alle activiteiten. Voor exemplaren kleiner dan 7-inch geldt het omgekeerde, waarbij alle activiteiten onder het gemiddelde liggen.

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.