‘Saoedi-Arabië is meest mobiele land ter wereld’

adobeTijdens het Mobile World Congress in Barcelona heeft softwareproducent Adobe de nieuwste Adobe Digital Index gepubliceerd, met een overzicht van de ‘meest mobiele landen’ van 2015. In 2015 kwam 37 procent van het totaal aantal websitebezoeken vanaf mobiele apparaten. Dit is een groei van 18 procent ten opzichte van 2014.

In Nederland kwam 38,51 procent van alle websitebezoeken vanaf een mobiel apparaat zoals een smartphone of een tablet computer. In Frankrijk was dit 34 procent en in Duitsland 32 procent. De minst mobiele landen zijn onder andere Tsjechië met slechts 22 procent en Brazilië met 28 procent.

Saoedi-Arabië is volgens de ADI het meest mobiele land wereldwijd; 62 procent van de websitebezoeken was afkomstig van mobiele devices. Het is het enige land ter wereld waar mobiel verantwoordelijk was voor meer dan 50 procent van het totaal aantal bezoeken. Dit betekende voor Saoedi-Arabië een significante groei van 16 procent in mobiele bezoeken.

De top vijf van meest mobiele landen is:

 • Saoedi-Arabië: 62 procent
 • Ierland: 49 procent
 • De Filipijnen: 47 procent
 • Japan: 47 procent
 • Verenigd Koninkrijk: 44 procent

De Adobe Digital Index toont een wereldwijd verband tussen de groei in het gebruik van smartphones en een vermindering in het gebruik van tablet computers. In het merendeel van de landen was er in 2015 er een afname in het gebruik van tablets. De gemiddelde afname was 7 procent. India kende de grootste afname in tabletgebruik: er kwam 37 procent minder websitebezoeken vanaf een tablet ten opzichte van 2014.

De landen met de meest significante groei van websitebezoeken via smartphones, waren Slowakije (69 procent), België (66 procent), Tsjechië (65 procent) en China (65 procent).

“Er was een periode waarin er meer gebrowst werd op tablets dan op smartphones en de verwachting was dat dit verschil alleen maar groter zou worden”, zegt Tamara Gaffney, principal analyst bij Adobe Digital Index. “Sindsdien is het webbrowsen op tablet computers echter significant verminderd en we denken dat dit komt doordat schermen van smartphones groter worden. Consumenten kopen nu niet meer een smartphone en een tablet, maar kiezen voor een ‘phablet’. Ze gebruiken alleen dit device, met een groter scherm, voor websitebezoek. De data over 2015 is een wake up call voor organisaties in Europa. Ze moeten van mobiel een strategische prioriteit maken en moeten de veranderingen in de gewoonten van mobiele consumptie volgen. Deze veranderingen worden voortgedreven door de opkomst van steeds betere devices.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.