Vodafone stapt in ‘portofoon-diensten’

VodafoneVodafone komt met Push To Talk en Lone Worker Protect, twee diensten die de communicatie en veiligheid bij risicovol werk moeten verbeteren. De clouddienst Push To Talk, mede mogelijk gemaakt door de fabrikanten Ericsson en Kodiak en gekoppeld aan Vodafone’s 3G- of 4G-netwerk, combineert de mogelijkheden van een mobiele telefoon en een portofoon.
Lone Worker Protect is speciaal ontwikkeld voor de veiligheid van personen die individueel gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren. Naast een kostenbesparing bieden de diensten ook alarmapplicaties en communicatie-oplossingen die met het verouderde portofoon-netwerk niet mogelijk zijn. Vodafone richt zich met deze diensten vooral op de sectoren industrie, landbouw, transport, zorg en bouw(nijverheid), waar de risico’s op bedrijfsongevallen het grootst zouden zijn.
“Een arbeidsongeval heeft grote gevolgen voor zowel de werknemer als het bedrijf. Naast emotionele schade voor de betrokkenen heeft een arbeidsongeval een grote financiële impact op organisaties. Met Lone Worker Protect en Push To Talk zorgen we voor meer veiligheid en betere communicatie op de werkvloer. Risico’s volledig uitbannen kan helaas niet, maar we kunnen de impact ervan wel aanzienlijk verminderen’’, aldus Alexander Saul, directeur zakelijke markt bij Vodafone Nederland.
Het onmiddellijk bereiken van bedrijfshulpverleners bij een ontruiming of een elektricien die een collega op afstand direct van informatie voorziet: het kan met Push To Talk. De clouddienst, mede mogelijk gemaakt door Ericsson’s en Kodiak’s nieuwe generatie Push To Talk-technologie en gekoppeld aan het mobiele 3G- of 4G-netwerk van Vodafone Nederland, biedt de voordelen van een mobiele telefoon en een portofoon samen, zodat maar één toestel nodig is. Werknemers hoeven geen telefoonnummer in te toetsen of te wachten op verbinding en in het adresboek is te zien wie bereikbaar is. Ook direct groepsgesprekken starten behoort tot de mogelijkheden. Tijdens gesprekken is het, net als bij een portofoon, niet mogelijk om tegelijk te praten.
Met behulp van extra software beschikken bedrijven met Push To Talk over een volwaardige meldkamerapplicatie, inclusief een overzicht van gps-posities en status van de collega’s. De volledige carrier-grade dienst werkt via een app op iOS- en Android-toestellen. Daarnaast biedt Vodafone ook de Sonim XP7-smartphone, die over een speciale Push To Talk-knop beschikt.
Naast Push To Talk introduceert Vodafone Lone Worker Protect in combinatie met smartphonemaker Sonim. Deze dienst is speciaal ontwikkeld voor de veiligheid van personen die individueel gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren. Wanneer een bouwvakker bijvoorbeeld buiten bewustzijn raakt en niet binnen een bepaalde tijd op de timer reageert, stuurt Lone Worker Protect een signaal naar collega’s, de alarmcentrale en andere hulpdiensten. De telefoon is namelijk voorzien van speciale software met geavanceerde gps, lange baterijlevensduur en geïntegreerde man down-sensoren die schokken, vallen, kantelingen, zero gravity, vertraging, versnelling en ‘geen beweging’ detecteren. Automatisch volgt direct een melding aan de alarmcentrale door het versturen van de gps-positie van de gebruiker.
Push To Talk kost 15 euro per maand per gebruiker. De Push To Talk Dispatcher kost 50 euro per maand. Lone Worker Protect is beschikbaar in twee varianten. Voor 10 euro per maand per gebruiker is het enkel zelf mogelijk om een alarm op te roepen via de knop. De variant inclusief actieve sensoren is beschikbaar vanaf 15 euro per maand per gebruiker. Voor alle Push To Talk en Lone Worker Protect aansluitingen gelden eenmalig aansluitingskosten van 20 euro per gebruiker (bovenop de maandelijkse prijzen).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.