KPN gaat verder in kosten snijden

KPNDe Raad van Bestuur van operator KPN presenteert vandaag, tijdens een Capital Markets Day voor beleggers en analisten, zijn strategische prioriteiten. Die prioriteiten moeten resulteren in middellange termijn ambities voor de komende drie tot vijf jaar. Vooralsnog lijkt het dat KPN met name ambities heeft op het gebied van kostenefficiency: het geeft namelijk aan extra in de kosten te gaan snijden en forse additionele besparingen door te voeren. Het is niet bekend of daarbij ook arbeidsplaatsen verloren zullen gaan.

KPN stelt dat zijn huidige ‘Vereenvoudigingsprogramma’ eind dit jaar ongeveer 450 miljoen euro moet besparen, vergeleken met het kostenniveau eind 2013. De operator laat vandaag weten dat het nog een stap verder gaat in zijn besparingsprogramma voor de periode 2017-2019. Hierbij moeten nog eens minimaal 300 miljoen euro aan kosten worden geschrapt, waardoor de totale jaarlijkse kostenbesparingen eind 2019 ten minste 750 miljoen euro zullen zijn, vergeleken met het kostenniveau eind 2013. Deze extra kostenbesparingen worden met name gerealiseerd door verdere vereenvoudiging en rationalisatie van ICT-processen en systemen, en netwerken. De verdere vereenvoudiging moet volgens KPN resulteren in ‘een verbeterde dienstverlening en hogere klanttevredenheid’ en een hogere winstgevendheid.

Eelco Blok, CEO van KPN:

'Onze strategie was de afgelopen jaren gericht op Versterken – Vereenvoudigen – Groeien. We investeerden in onze toonaangevende netwerken en voerden innovaties door om hele goede producten en uitstekende dienstverlening te kunnen bieden. De groei van het aantal verbonden apparaten en het dataverbruik zal de komende jaren onverminderd doorgaan. Om voorop te blijven lopen zetten we de volgende stap in onze strategie naar: Vereenvoudigen – Groeien – Innoveren. We zullen een verdere vereenvoudiging doorvoeren, de capaciteit van ons volledig geïntegreerde netwerk verder uitbreiden en we blijven innoveren om nieuwe producten te ontwikkelen en onze klanten een nog betere klantervaring te kunnen bieden, of ze nu thuis zijn, onderweg, of op het werk. Met deze strategie zullen we de waarde voor onze klanten, medewerkers, aandeelhouders en de samenleving maximaliseren en tegelijkertijd een solide financieel profiel behouden.'

KPN blijft optimistisch als het gaat om de omzet die het denkt te kunnen behalen in de consumentenmarkt, zonder daar exacte doelstellingen over te melden. Het bedrijf denkt die omzetstijging deels te kunnen bewerkstelligen door de groei van het aantal klanten met een combinatie van vaste en mobiele producten. Ook verwacht het ‘een groeiende omzet per huishouden’. In Zakelijke Markt zegt KPN zich op het ‘afronden van de transformatie’ te gaan richten. De operator verwacht hierdoor een ‘verbetering van de winstgevendheid en stabilisatie van de omzet’ te kunnen bereiken. Daarnaast zegt KPN met ‘innovatieve technologieën’ te gaan komen en verder in een grotere glasvezeldekking te blijven investeren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.