Apple: “FBI wil onze beveiliging twee jaar terugwerpen in de tijd”

Craig Federighi

Craig Federighi

Het privacydebat is in Amerika in volle kracht losgebarsten, nu Apple en de FBI lijnrecht tegenover elkaar staan. De FBI wil dat Apple de beveiliging van iPhones opheft en hen toegang geeft tot de gegevens op de iPhone van een terrorist, Apple vreest voor het precedent. “De FBI wil ons terugwerpen naar een minder veilige tijd”, aldus Craig Federighi, hoofd software engineering bij Apple, in een open brief in de Washington Post.

San Berdino
De zaak tussen de FBI en Apple draait rondom de terroristische aanslag in San Berdino, California, van 2 december 2015, waarbij 14 mensen overleden en 22 gewond raakte. De FBI heeft de iPhone van een van de twee daders, maar kan niet bij de gegevens omdat Apple ze zo versleutelt dat niemand erbij kan – ook Apple en de FBI niet. De FBI wil Apple nu verplichten om een achterdeur in te bouwen, zodat het bureau in geval van nood wel bij die gegevens kan. Apple vreest het precedent: als de FBI in de iPhones van terroristen kan inbreken, kan het dat bij elke burger. De gevolgen die dat heeft voor de privacy van gebruikers, zijn volgens de tech-fabrikant niet te overzien – om nog niet te spreken van de gevolgen als de sleutel voor deze achterdeur in de verkeerde handen komt.

Apple
Het publieke debat is hevig, de meningen zijn sterk verdeeld. In een open brief in de Washington Post probeert Apple te benadrukken welke gevolgen het verzoek van de FBI heeft. “In de afgelopen 18 maanden hebben hackers de beveiliging omzeild van retailketens, banken en zelfs de regering en hebben ze creditcardinformatie, sofi-nummers en vingerafdrukgegevens van miljoenen mensen vergaard. Criminelen en terroristen die in systemen willen infiltreren en netwerken willen verstoren, hebben maar één iemands smartphone nodig als startpunt. Daarom werken we zo hard om deze mensen voor te blijven.”

Encryptie
“De encryptietechnologie in de huidige iPhones is de best denkbare beveiliging van het moment. Onze engineers zijn continu bezig om de beveiliging te verbeteren en mogelijke zwakke punten te versterken. Dat is een eindeloze race – je kunt wel voorop liggen, maar nooit winnen. Daarom is het zo teleurstellend dat de FBI ons nu vraagt om de klok terug te draaien naar de beveiliging uit 2013. Die was toentertijd hoogstaand, maar is inmiddels gehackt. Erger nog, de hiervoor gebruikte methode is nu te koop.”

FBI
“De FBI wil nu dat we een achterdeur inbouwen, in de vorm van speciale software die de wachtwoordbeveiliging omzeilt, waarmee we dus een kwetsbaarheid inbouwen zodat de regering toegang krijgt tot een iPhone. Als we die kwetsbaarheid maken, zullen hackers en criminelen deze ook gebruiken om onze privacygegevens te bemachtigen. We kunnen het ons niet veroorloven om achterop te raken bij de mensen die misbruik willen maken van de technologie. Als we tempo minderen, of zelfs onze vooruitgang terugdraaien, is een groot risico voor iedereen.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.