KPN kondigt ‘bellen over WiFi’ aan

KPNOperator KPN heeft gisteren tijdens zijn jaarlijkse Capital Markets Day, een bijeenkomst gericht op analisten en beleggers, aangekondigd dat zijn abonnees vanaf 2017 via WiFi-verbindingen een mobiel telefoongesprek kunnen gaan voeren. Kabelaar Ziggo is reeds enige tijd actief met een dergelijke dienst voor zijn klanten.

De KPN Capital Markets Day heeft verder nog een paar andere nieuwtjes opgeleverd. Naast de aankondiging van het bellen via WiFi-verbindingen, heeft de operator ook laten weten dat nog dit jaar zal worden gestart met het aanbieden van Voice over LTE (VoLTE), telefoneren via het 4G-datanetwerk. Feitelijk zijn beide diensten vormen van Voice over IP, spraakcommunicatie via een digitaal datanetwerk.

Ook zal KPN – eveneens in navolging van kabelaar Ziggo – met een eigen WiFi-hotspots netwerk gaan komen. Het is niet bekend of daarmee de huidige WiFi-hotspots komen te vervallen. De laatste aankondiging van KPN tijdens de Capital Markets Day betrof de snelheid van zijn 4G-netwerk. De operator gaat de maximaal haalbare downloadsnelheid naar 375 Mbit/s tillen. Hiervoor gebruikt KPN een toevoeging van twee frequenties in de 2100 MHz-band die nu voor het 3G-netwerk wordt benut. Het is nog onduidelijk welke smartphones de 375 Mbit/s downloadsnelheid ondersteunen. De hogere snelheid gaat ook verder dan wat er in de huidige 4G+-standaard aan maxima is vastgelegd (225 Mbit/s download).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.