Vodafone komt ook met WiFi-bellen voor consumenten

VodafoneOperator Vodafone introduceert dit jaar niet alleen het 4G-bellen (Voice over LTE of VoLTE), maar het claimt ook als eerste telecomprovider in Nederland met WiFi-bellen (Voice over WiFi of VoWiFi) voor de consumentenmarkt te komen. Eerder deze week heeft KPN eveneens aangekondigd dat het mobiele telefonie over WiFi-netwerken gaat aanbieden.

Dat zou echter pas in 2017 een feit moeten zijn. Kabelaar Ziggo biedt overigens al langer WiFi-bellen aan. Door de combinatie van het 4G-signaal (dat beter huizen binnendringt) en het WiFi-signaal (dat juist van binnen naar buiten werkt) zal de kwaliteit van bellen binnenshuis sterk verbeteren, ook als de beller in een huis woont waar het mobiele signaal wordt verstoord door bijvoorbeeld zware bouwmaterialen. Vodafone voert de komende maanden de laatste tests uit en biedt 4G-bellen én WiFi-bellen vanaf de herfst van 2016 aan particuliere klanten aan. Voorlopig blijft de zakelijke markt verstoken van de WiFi-dienst. Volgens Vodafone zijn voor bedrijven andere oplossingen voorhanden, zoals het plaatsen van zogenoemde ‘small cells’ die het 4G-signaal versterken.

Zakelijke markt

Jan van Alphen, voorzitter van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) meent:

“Ik zou me kunnen voorstellen dat deze back-upvoorziening juist ook voor de zakelijke markt interessant is. Binnen de zakelijke mark is telekwetsbaarheid, dus de afhankelijkheid van de primaire processen binnen bedrijven van een bedrijfszekere en veilige ICT- en telecominfrastructuur, van steeds groter belang aan het worden. Daarmee wordt de continuïteitsborging van communicatie cruciaal. Vodafone en Ziggo bedienen ook een groot deel van de zakelijke markt, waaronder organisaties in de gezondheidszorg. In dit verband kunnen Ziggo en Vodafone gezamenlijk nog belangrijke stappen zetten.”

Jan_van_Alphen_2113 linkedin

Jan van Alphen, Voorzitter BTG

Hij wijst er tevens op dat er de nodige technische onvolkomenheden kleven aan het WiFi-bellen:

“Deze oplossingen zijn tot op heden niet altijd succesvol gebleken. De veelal voor organisaties benodigde 99,9999 ‘up time’, vooral voor spraak maar ook voor messaging, kan nog niet met deze techniek worden geleverd.”

BTG-voorzitter Van Alphen signaleert dat het vraagstuk van de zogenoemde back-upfunctionaliteit van mobiele communicatie-infstrastructuren inzake de benodigde redundantie en beschikbaarheidsborging, waarbij ‘indoordekking, outdoordekking en roaming’ in de zakelijke markt belangrijke punten vormen. In dat verband breekt hij een lans voor een brede aanpak:

“BTG en zijn leden vinden het belangrijk dat gezamenlijk met de markt en overheid wordt gewerkt aan standaarden voor in- en outdoorinfrastructuren, die door alle partijen worden erkend en waar men zich aan committeert. Dit is uiteindelijk voor alle partijen positief, ook als het gaat om de Total Cost of Ownership. Iets dat zowel de leveranciers van vaste en mobiele infrastructuren en diensten als de consument en de zakelijke afnemende consument aan gaat.”

Hij onderschrijft het belang van ‘het denken in back-upvoorzieningen om de continuïteit van mobiele communicatie te borgen’:

“Maar ga als mobiele en vaste providers hiervoor ook de dialoog aan met de vertegenwoordigers van de zakelijke afnemers. BTG werkt overigens al aan een dergelijk initiatief, waarbij wij de dialoog met markt en overheid zoeken en voeren.”

Ruimte om te verbeteren

Eben Albertyn, Chief Technology Officer bij Vodafone Nederland:

“Qua buitendekking horen de Nederlandse mobiele netwerken wereldwijd tot de top en de onderlinge verschillen zijn klein. De ruimte om te verbeteren ligt vooral binnenshuis, zeker met de verhoogde aandacht voor duurzaam bouwen waardoor binnendringen met een mobiel signaal lastiger wordt. Het is mooi dat we onderweg zulke hoge internetsnelheden halen, maar het is niet meer van deze tijd als je binnen tegen een raam geplakt moet zitten of zelfs naar buiten moet lopen voor een normaal telefoongesprek.”

4G- en WiFi-bellen zorgen niet alleen voor een stabiele HD-gesprekskwaliteit, maar ook voor een snellere verbinding met een andere beller en voor extra opties tijdens een gesprek, zoals het delen van bestanden of de locatie van de beller. Dankzij de lage frequentie (800 MHz) waarop 4G-bellen van Vodafone werkt, is het mobiele signaal beter in staat door te dringen door bouwmaterialen als beton, glas en staal. Als het mobiele signaal onverhoopt toch te veel wordt verstoord, schakelt de telefoon naadloos over op WiFi-bellen voor de beste gesprekservaring. De beller hoeft niet zelf tussen beide te schakelen.wifi

WiFi-bellen van Vodafone werkt in combinatie met alle WiFi-netwerken en komt dus ook beschikbaar voor Vodafoneklanten met een thuisabonnement bij een andere provider. De gesprekken via 4G en WiFi worden verwerkt door het mobiele spraaknetwerk van Vodafone. Zodra 4G-bellen en WiFi-bellen in het najaar beschikbaar komen op het Vodafonenetwerk, moeten klanten wel een toestel hebben dat beide ondersteunt, zoals recente high end telefoons van Samsung. Ook zouden in een iets later stadium Apple iPhones van recente datum worden ondersteund.

Volgens Vodafone Nederland moet WiFi-telefonie een antwoord zijn op gebrekkige dekking binnen gebouwen. De operator stelt dat een kwart van de Nederlanders wel eens problemen ervaart met mobiel bellen binnenshuis. In het door Vodafone aangehaalde onderzoek staat verder dat 83 procent van de ondervraagden vindt dat de providers er geheel of gedeeltelijk verantwoordelijk voor zijn om daar iets aan te doen. En voor bijna een derde zou slechte binnendekking een reden zijn om over te stappen naar een andere operator.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.