Tele2 zet small cells in voor 4G-netwerk

Tele 2Operator Tele2 gaat voor zijn Nederlandse 4G-netwerk zogenoemde ‘small cells’ inzetten. De Finse fabrikant Nokia is aangetrokken als leverancier van deze compacte signaalversterkers. Naar verluidt, heeft Tele2 al op beperkte schaal testen uitgevoerd met de Nokia ‘Flexi Zone’ small cells. Zo is een dergelijk apparaat opgesteld in de Amsterdamse ‘flagship store’ van de operator.

Een small cell gebruikt zowel gelicentieerde als ongelicentieerde frequentieruimte. De apparaten zijn beduidend kleiner in formaat dan een ‘regulier’ 4G-basestation, tevens bekend als een ‘macro cell’. Ook verbruiken zij minder energie. De small cells hebben over het algemeen een kleiner bereik, maar zijn weer goed in te zetten om bijvoorbeeld de mobiele dekking binnen gebouwen of grotere bedrijfsterreinen te verbeteren.

Tele2 heeft sinds eind 2015 een eigen 4G-netwerkinfrastructuur in Nederland operationeel. Het Zweedse bedrijf heeft naar verluidt, inmiddels een kleine 2300 zendmasten-sites verspreid over het land opgesteld staan. Daar moeten dit jaar nog eens 1500 stuks bij gaan komen, wat het totaal op 3800 macro cells brengt. Het bedrijf probeert in een hoog tempo met een volledige landelijke dekking van zijn netwerk te komen, waarbij het (bijna traditiegetrouw) inzet op een lager prijskaartje voor zijn 4G-abonnementen dan de concurrentie.

Volgens doorgaans goed ingevoerde bronnen is Tele2 ook druk bezig met een officieuze test van Voice over LTE (VoLTE), het bellen via het 4G-datanetwerk. Hierbij zouden ‘enkele honderden’ Tele2-medewerkers bij betrokken zijn. Onze bronnen menen dat – als de testen goed worden afgerond – Tele2 VoLTE nog voor het eind van het tweede kwartaal dit jaar in Nederland wil gaan aanbieden. Daar is enkele dagen geleden ook op gezinspeeld, in een online videopresentatie, door de hoogste technische baas van Tele2 in Nederland. Hiermee zou het bedrijf de concurrentie (KPN, T-Mobile en Vodafone) te snel af zijn: de andere operators hebben al laten weten pas eind 2016 of in 2017 met VoLTE te komen. Voice over LTE onderscheidt zich van het huidige mobiele telefoneren door een betere geluidskwaliteit (want digitaal) en een aanmerkelijk kortere tijd om een verbinding tot stand te brengen.

“De informatie klopt, we zijn al lange tijd aan het testen en daarbij test een aantal collega’s al enige tijd de VoLTE diensten. Het zijn er overigens geen honderden”, zegt Tele2 Nederland-woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo desgevraagd. “We starten voor het einde van deze maand met een test in het echte netwerk. Daarvoor nodigen wij enkele klanten uit, vanaf dat moment staat het dus live in ons netwerk. Al naargelang de resultaten van de eerste testers – stabiliteit en kwaliteit - breiden wij de groep met VoLTE-gebruikers verder uit." We kunnen hier nog geen timing aan hangen aangezien dat natuurlijk afhangt van de prestaties van het systeem.”

 

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.