Mobiel betalen met Android komt naar Europa

Android Pay, Google’s systeem voor mobiel betalen, zal de komende maanden worden uitgerold in het Verenigd Koninkrijk. Het is de eerste stap van Android Pay buiten Amerika. Het concurrerende Apple Pay werd vorig jaar zomer al gelanceerd in Groot-Brittannië. Wanneer Nederland aan de beurt is, is nog niet bekend.

Mobiel betalen

Android Pay en Apple Pay maken gebruik van NFC, ofwel Near Field Communication. Door de smartphone bij de betaalterminal te houden, wordt de boeking gedaan – net als bij de nieuwste betaalpassen van de banken. Het verschil tussen de passen en mobiel betalen is echter één beveiligingsstap: bij Android Pay moet je je telefoon eerst ontgrendelen, bij Apple Pay moet je je vingerafdruk scannen.

android pay

Beveiliging en privacy

Het grote voordeel van betalen via de smartphone is de extra beveiliging. Niet alleen is het zoals bovengenoemd veiliger dan de contactloze betaalpassen, het is ook veiliger dan pin- en vooral creditcards. Bij de betaling worden de pas- en accountgegevens namelijk niet gedeeld, maar wordt een eenmalige code voor de betaling aangemaakt. Zo blijven je betalingen privé en hebben verlies of diefstal van de smartphone geen directe gevolgen op dit gebied.

Apple Pay

Apple is met de uitrol van het betaalsysteem iets verder dan Google. Apple Pay is momenteel beschikbaar in Amerika, Groot-Brittannië, Canada, Australië en China. Voor dit jaar staat, naast Hong Kong en Singapore, volgens de geruchten ook Spanje op de planning. Voor Nederland is nog geen datum bekend.

Banken

De uitrol van het betaalsysteem gaat relatief langzaam, omdat elke bank individueel een contract met Apple en Google moet afsluiten voor het systeem kan worden toegepast. Daarnaast moeten de winkeliers nog een NFC-terminal installeren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.