Overheid VS registreert 77.000 cyberaanvallen in 2015

De Amerikaanse federale overheid heeft in 2015 in totaal 77.000 geregistreerde cyberaanvallen te verduren gekregen. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Hierbij ging het om zaken als datadiefstal en andere ‘cyberinbraken’. Dit blijkt uit een door het Witte Huis gepubliceerd rapport.

Cyberaanvallen

De geconstateerde stijging van het aantal cybersecurity-incidenten in 2015 is voor een groot deel toe te schrijven aan de verbeterde detectie. De diverse Amerikaanse federale overheidsinstanties kregen vorig jaar verbeterde mogelijkheden om dergelijke aanvallen te detecteren, aldus het rapport. De samenstellers voegen eraan toe dat van de 77.000 incidenten er ‘slechts een bescheiden hoeveelheid’ als daadwerkelijke ernstige cyberinbraak kan worden gekenmerkt.

Persoonsgegevens

Eén van die ernstige cyberinbraken is de vorig jaar gemelde diefstal van persoonsgegevens van ambtenaren uit de databases van de federale Office of Personnel Management. Hierbij werden zaken als socialsecurity-gegevens en adressen van circa 22 miljoen (ex)ambtenaren buitgemaakt. De cybercriminelen hadden zich overigens al in 2014 toegang weten te verschaffen tot de systemen van het Office of Personnel Management.

Verhoogd staatsbudget

De overheidspublicatie komt niet als een grote verrassing. President Barack Obama vroeg het Amerikaanse Congres in februari dit jaar om in te stemmen met een substantiële verhoging (van 5 miljard dollar naar 19 miljard) van het bedrag dat jaarlijks aan het beveiligen van overheidssystemen wordt uitgegeven.

Backlit keyboard

Nederland

In Nederland is de Rijksoverheid minder scheutig met het vrijgeven van informatie over het aantal cybersecurity-incidenten waar het slachtoffer van is geworden. De Volkskrant wist vorig via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) echter boven water te krijgen dat er tussen mei 2013 en mei 2015 een substantiële stijging plaatsvond van het totale aantal gemelde cyberaanvallen (zowel private onderneming als overheidsinstanties).

Het Nationaal Cyber Security Centrum, de Nederlandse overheidsinstantie belast met cyber security, heeft in maart 2014 een ‘geavanceerd netwerk van sensoren’ op de verschillende overheidsnetwerken geïmplementeerd. In de vrijgegeven documenten blijkt dat van maart 2014 tot en met mei 2015 er via dat systeem 29 incidenten zijn opgespoord.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.