FBI blaast rechtszaak met Apple af, iPhone gekraakt

De FBI heeft de hoogopgelopen rechtszaak met Apple op het laatste moment afgeblazen. De zaak werd opgezet omdat de inlichtendienst geen toegang kon krijgen tot de iPhone 5c van de schutter in San Bernardino en van Apple eiste dat het een achterdeur in het besturingssysteem zou inbouwen. Op het laatste moment heeft de dienst echter alsnog toegang gekregen tot de inhoud van de telefoon en besloot het de zaak te stoppen.

Derde partij

Via een officieel document heeft de FBI bekendgemaakt dat ze erin geslaagd zijn om toegang te krijgen tot de informatie op de iPhone en dat de hulp van Apple niet meer nodig is. De inlichtingendienst werd hierbij geholpen door een extern bedrijf. Welk bedrijf is dit, is niet bekendgemaakt. Wikileaks-oprichter Edwards Snowden besprak eerder op Twitter echter al een manier om de iPhone te kraken.

 

 

Slepend conflict

Apple en de FBI lagen al maanden met elkaar in de clinch over de iPhone van een terrorist waar mogelijk relevante informatie op te vinden is. Na tien foutieve inlogpogingen, wist zo’n telefoon zich. De reservekopie in iCloud is dan echter nog toegankelijk, maar de FBI had hier het wachtwoord van veranderd, waardoor ook die ontoegankelijk was geworden. Daarom eiste

de FBI van Apple dat er een versie van het mobiele besturingssysteem werd gebouwd zodat de FBI altijd toegang kon krijgen tot iPhones. Apple weigerde zo’n achterdeurtje in te bouwen – als de FBI erin kan, kunnen kwaadwillenden het ook.

Eenmalig succes?

Dat de FBI nu alsnog in de iPhone is gekomen, is voor de dienst dus aanleiding geweest om de zaak met Apple af te blazen. Of dat een ernstige vorm van kortetermijnpolitiek is, is echter de vraag. De iPhone in kwestie is namelijk een 5c uit 2013; de nieuwere modellen hebben een beter beveiligingsmechanisme. Mocht de gebruikte methode niet werken voor nieuwere iPhones, dan zou de zaak bij een volgende incident zomaar weer opgerakeld kunnen worden.

FBI

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.