Alphabet start VoIP-dienstverlening in VS: Google Fiber

Alphabet, de moedermaatschappij van het internetconcern Google, is de uitrol gestart van bellen via internet (‘Voice over IP’) in enkele Amerikaanse steden. De VoIP-dienst, Google Fiber genaamd, wordt aangeboden als extra pakket voor consumenten en bedrijven die ook breedbandige internettoegang via Google’s eigen glasvezelnetwerk afnemen.

Google Fiber

Google Fiber, zoals de kersverse VoIP-dienst is gedoopt, wordt in de eerste instantie aangeboden in de negen Amerikaanse steden waar het internetconcern al een glasvezelnetwerk heeft, te weten Atlanta, Austin, Charlotte, Kansas City, Nashville, Provo, Raleigh-Durham, Salt Lake City en San Antonio. Voor tien dollar per maand kan er onbeperkt worden gebeld met telefoonnummers binnen de Verenigde Staten. Voor internationale gesprekken worden dezelfde tarieven gerekend als voor Google’s andere telefoniedienst: Google Voice. Bedrijven betalen voor Google Fiber 100 dollar per maand (1 GB up- en download), met als extra opties één tot vijf vaste IP-adressen (respectievelijk 20 en 30 dollar per maand).

Uitrol

In de nabije toekomst wil Alphabet Google Fiber naar nog eens vijftien Amerikaanse steden brengen. Ook voor Europa heeft het concern glasvezelplannen, al zijn die nog niet in de praktijk gebracht. Zo heeft David Drummond, Google’s senior vice president Corporate Development en Chief Legal Officer, in 2011 al tijdens een bezoek aan Frankrijk laten weten dat zijn bedrijf de mogelijkheid overwoog om een ‘experimenteel glasvezelnetwerk ergens in Europa’ aan te leggen.

CityFibre

Ook heeft Google in 2014 gesprekken gevoerd met het Britse CityFibre, met als doel het naar Groot-Brittannië brengen van zijn glasvezeldiensten. De onderhandelingen zijn destijds op niets uitgelopen door de vrees van CityFibre dat een samenwerking met Google de relatie met één van zijn geldschieters (BskyB) nadelig zou beïnvloeden.

Logo_Google2

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.