Apple draait mogelijk rollen om in zaak met FBI

 

Fabrikant Apple heeft zijn pijlen gericht op het Federal Bureau of Investigation (FBI). De maker van onder andere de iPhone-smartphone is aan het onderzoeken hoe het de FBI kan dwingen om te vertellen hoe het erin is geslaagd om een iPhone te ‘kraken’. Eerder had de FBI juist Apple voor de rechter gesleept om het bedrijf te dwingen de gegevens van een iPhone toegankelijk te maken. De smartphone in kwestie behoorde toe aan een omgekomen terrorist.

FBI

De te kraken iPhone was in het bezit van Rizwan Farook, die in december 2015 (samen met zijn echtgenote) veertien mensen om het leven bracht in de Amerikaanse stad San Bernadino. De twee werden in een vuurgevecht door de politie gedood. De kwestie FBI versus Apple is de afgelopen weken hoog opgelopen. Tot aan de rechter toe is de strijd uitgevochten, waarbij de fabrikant zich beriep op de noodzaak tot beveiliging van gegevens en de federale politie-instantie juist wees op het belang van de Amerikaanse veiligheid.

Discussie

De weigering van Apple om de gewraakte iPhone te kraken voor de FBI, leverde het bedrijf niet alleen de nodige juridische aandacht. Het heeft ook geleid tot felle discussies in de Amerikaanse politiek en de technologie-sector. Uiteindelijk heeft de FBI toevlucht gezocht tot Cellebrite, een Israëlische specialist op het gebied van encryptie. Tegen betaling van – naar verluidt – 15.000 dollar wist dat bedrijf de gevraagde informatie uit de smartphone te halen. De FBI heeft daarop afgezien van verdere rechtsvervolging van Apple.

Niet laten rusten

Apple wil op zijn beurt de zaak hiermee niet laten rusten. De fabrikant laat op dit moment zijn juristen kijken naar mogelijkheden om de FBI te dwingen – al dan niet via de gang naar de rechter – om informatie te verschaffen over de manier waarop Cellebrite de iPhone 5c heeft weten te kraken. Apple is bevreesd voor de implicaties die de kennelijk geslaagde hack van het Israëlische bedrijf heeft op de betrouwbaarheid van de ingebouwde beveiliging van zijn iPhone-toestellen. Het is nog onduidelijk of Apple daadwerkelijk een rechtszaak tegen de FBI zal gaan beginnen. Vooralsnog is er sprake van ‘een verkenning’ door de juristen van het bedrijf.

Eerdere gevallen

De zaak FBI versus Apple staat niet op zichzelf, stelt de American Civil Liberties Union. Volgens deze Amerikaanse mensenrechtenwaakhond is er in de afgelopen tijd 63 keer een dergelijk beroep gedaan door de autoriteiten op zowel Apple als Google. Over het algemeen ging het daarbij om smartphones die in drugsdelicten waren gebruikt. Apple heeft zelf sinds 2008 zonder tegenwerpingen 70 keer aan een dergelijk gerechtelijk bevel gevolg gegeven, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie eerder al bekend gemaakt.

FBI

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.