ICT-investeringen leveren 120.000 nieuwe banen op

De opkomst van robots en andere ICT-investeringen zal in Nederland de komende jaren zowel banen kosten als nieuwe vacatures opleveren. Dat stellen Hugo Erken en Theo Smid, respectievelijk landenanalist econoom bij de Rabobank, in het rapport ‘Arbeidsmarkteffecten van ICT-investeringen en robotkapitaal’. Saillant detail: de heren voorspellen een groot banenverlies in de financiële dienstverlening als gevolg van robotisering, maar verwachten ook 120.000 nieuwe banen in 2020.

Banen verdwijnen

“De digitalisering gaat zo snel dat de arbeidsmarkt op een nooit eerder vertoonde manier zal worden ontregeld. Voorbeelden zijn makkelijk te geven: Uber neemt de taxibranche over en de pacbot vervangt magazijnmedewerkers”, zo staat er in het rapport van de Rabobank. Dat heeft onder andere tot gevolg dat de werkgelegenheid zal inboeten als gevolg van het verdwijnen van functies die door mensen moeten worden vervuld.

Functies veranderen

Eén van de voorbeelden daarvan is de financiële dienstverlening, aldus de schrijvers. Ook zal de inhoud van functies veranderen: “Een accountant had vroeger vooral de taak de financiële administratie te controleren. Door automatische facturering en slimme ICT-toepassingen is hij een steeds beperkter deel van zijn tijd kwijt met administratief werk en besteedt hij meer tijd aan klantadvies en acquisitie.”

Nieuwe banen

Aan de andere kant zegt de Rabobank dat er ook nieuwe functies gaan ontstaan: “In de jaren tachtig konden we ons nog moeilijk voorstellen dat er ooit beroepen zoals webdesigners, app-ontwikkelaars, interaction designers, database- en zoekmachinemarketeers zouden bestaan.” Erken en Smid komen op een raming van 120.000 nieuwe functies in het jaar 2020 als gevolg van ICT-investeringen, zoals de aanschaf van robots.

Scholing

Het bulk van die nieuwe banen zijn te vinden in de horeca, zakelijke dienstverlening en de ICT-sector zelf. Het duo heeft verder becijferd dat de werkgelegenheid door extra ICT-investeringen zal stijgen onder hoger én lager opgeleiden. Volgens het Rabobank-rapport is het tevens zaak om de scholing onder de loep te nemen. Hier zien zij een grote rol voor de overheid weggelegd: “Met behulp van scholingsvouchers of belastingvoordelen kan de overheid proberen rendabele investeringen toch tot stand te laten komen. Naast omscholing kan ook worden gedacht aan investeringen in werk-naar-werk-trajecten en re-integratie.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.