‘Nederlandse ICT-sector gaat verder consolideren in 2016’

De ICT-sector in Nederland krijgt in 2016 te maken met een verdere consolidatie. Door onder andere de lage rentestand en de noodzaak om aan schaalgrootte te winnen, zullen ICT-ondernemingen de komende maanden steeds vaker branchegenoten overnemen of met hen een fusie aangaan. Ook gaan ICT-bedrijven meer en meer op (in)formele wijze samenwerken. Dat voorspelt althans het Economisch Bureau van ABN Amro in zijn vandaag gepubliceerde sectorbericht over de Technologie, Media en Telecomsector.

Cloud en hosting

“Een van de takken binnen de IT-branche waar wij veel fusies verwachten, zijn de cloud- en hostingbedrijven”, zegt rapport-samensteller Sonny Duin, Sector Econoom ABN Amro. ”Binnen de cloud-keten integreren partijen die opslag (waarop prijsdruk bestaat), rekenkracht en netwerkcapaciteit beschikbaar stellen bijvoorbeeld met leveranciers van diensten. Schaalgrootte is belangrijker geworden om de klant maatwerk te bieden. Het landschap is nog versnipperd. Nadat het aantal IT-overnames in 2015 piekte, verwachten wij dat het aantal binnenlandse overnames in de IT-branche ook in 2016 boven het langjarig gemiddelde van 256 uitkomt.”

Software in opmars

ABN Amro verwacht, bij monde van Sonny Duin, tevens een verdere groei van de ICT-sector in Nederland. Hij denkt dat met name softwareproducenten daarvan gaan profiteren: “Vorig jaar namen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, de investeringen van bedrijven in software met 5,2 procent toe en wij verwachten ook in 2016 een toename. Tegen constante prijzen was die stijging 3,8 procent. Voor het eerst sinds 2010 betaalden bedrijven in 2015 namelijk een hogere prijs voor software dan een jaar eerder.”

Toenadering telecom en IT

In de telecomsector zal dit jaar een verdere toenadering tussen telecomaanbieders in het zakelijke segment en IT-bedrijven te zien zijn, aldus de ABN Amro-econoom: “Zo kunnen zij de klant integrale oplossingen bieden over één factuur. Om onderscheidend vermogen te bieden richting de consument zoeken telecomoperators de samenwerking met producenten van tv-content om onderscheidend te blijven.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.