Nederlandse breedbandmarkt groeit in 2015 dankzij glasvezel

Het totale aantal breedbandige verbindingen met het internet is in Nederland tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar gestegen. Eind 2015 bleef de teller steken op 7,149 miljoen aansluitingen, 3,1 procent meer dan in 2014. Dat blijkt uit het rapport ‘Dutch Broadband 2015 Q4’ van het marktonderzoeksbureau Telecompaper. “De groei werd opnieuw veroorzaakt door glasvezel en kabel waarmee een daling van DSL-breedbandlijnen te niet werd gedaan”, aldus de onderzoekers.

Breedband

Breedband via glasvezel groeide met 6,4 procent in het vierde kwartaal 2015 om eind december uit te komen op meer dan 13 procent van de breedbandmarkt. De groei van breedband via kabel bedroeg 0,1 procent, goed voor een totaal van 3,299 miljoen verbindingen. Kabel is daarmee nog steeds de grootste breedbandtechnologie van Nederland. Breedbandige internettoegang via DSL bleef dalen, dit kwartaal met 0,2 procent, waarmee deze technologie uitkwam op 2,89 miljoen aansluitingen. Het marktaandeel van DSL was aan het eind van 2015 40,5 procent.

KPN en Ziggo

Ziggo, de grootste kabelaar van Nederland, groeide met 6.000 aansluitingen in het kwartaal, aanmerkelijk minder dan de 29.000 breedbandklanten die het bedrijf won in het derde kwartaal. Hiermee kwam Ziggo’s marktaandeel eind 2015 uit op 43,4 procent, 0,2 procent lager dan in het derde kwartaal. Nummer twee op de breedbandmarkt KPN (inclusief de merken Telfort, XS4ALL en Edutel), groeide veel harder met 40.000 nieuwe aansluitingen. Het aandeel van KPN steeg met 0,2 procentpunt om uit te komen op 40,7 procent. Dit is hetzelfde niveau als KPN in 2013 had.

Marktaandeel kabel blijft stijgen

“Ondanks de toenemende verzadiging, waarbij 92,4 procent van de Nederlandse huishoudens een breedbandverbinding heeft, zal de breedbandmarkt naar verwachting in 2016 groeien met 2,5 procent”, stelt Telecompaper Research Analyst Kamiel Albrecht. “De verwachting is dat glasvezel en kabel blijven groeien waarmee de aanhoudende daling van breedband via DSL kan worden gecompenseerd.” Voor de periode 2016-2020 verwacht Albrecht een gemiddelde jaarlijkse groei van 1,9 procent in het aantal breedbandverbindingen.

De omzet uit breedbandaansluitingen kwam tot 459 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2015. Voor geheel 2015 schat Telecompaper de breedbandomzet in op 1,84 miljard euro, een groei van 1,6 procent vergeleken met 2014. Voor de periode 2016-2020 wordt verwacht dat deze trend met een gemiddelde jaarlijkse groei van 1,4 procent doorzet.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.