Nederlandse 4G-netwerken kwalitatief goed, maar nog prijzig

De kwaliteit van de Nederlandse 4G-netwerken is internationaal gezien zeer goed. Dit blijkt uit meerdere recent verschenen, onafhankelijke rapporten, van P3, Omnitele en Open Signal. Zelfs de runner-up Tele 2 presteert al heel goed ondanks het feit dat het netwerk nog niet klaar is. Qua prijzen zijn de Nederlandse bundels echter ook nog behoorlijk duur.

4G-netwerken

Er zijn wereldwijd meer dan 1,05 miljard LTE-gebruikers op meer dan 428 4G-netwerken in 155 landen, waarvan meer dan 66% in China,USA en Japan. De belangrijkste verbeteringsslag die in Nederland hierin nog moet worden gemaakt, is in de binnendekking. Open Signal concludeert op basis van daadwerkelijke metingen van smartphones dat er in gemiddeld 17% van de situaties in Nederland geen adequate indoordekking is. BTG heeft een werkgroep om bedrijven in staat te stellen de (operator) onafhankelijke dekking te realiseren door zelf in deze apparatuur te investeren.

Jan van Alphen, voorzitter van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG):

Jan_van_Alphen_2113 linkedin“Enerzijds streeft BTG naar nationaal en internationaal geaccepteerde standaarden voor indoor draadloze netwerken (bijvoorbeeld het Distributed Antenna System), anderzijds streeft de BTG voor haar leden naar minder providerafhankelijkheid van mobiele dienstverlening. In dit tweede streven wordt onderzocht welke meerwaarde een e-SIM-oplossing biedt.”

 

Prijzen

De volgende vraag die zich onmiddellijk opdringt is hoe het staat met de prijzen staat voor LTE/4G in Nederland in vergelijking met het buitenland. De komst van Tele 2 als vierde provider heeft hiervoor een positief effect: uit recent onderzoek van de OFCOM, de Engelse regulator, blijkt dat een vierde operator globaal een prijsdrukkend effect heeft van circa 20%. Dit zie je inderdaad in de bundels terug: in de laatste week van maart was Tele 2 ongeveer 20% goedkoper dan T-Mobile en circa 30% goedkoper dan vergelijkbare bundels van Vodafone en KPN. Momenteel begint een 1-GB sim only bij Tele 2 bij € 9, bij Vodafone bij € 16 en bij KPN bij € 22,50.

Er zijn wel goedkopere aanbiedingen, maar meestal zijn die afkomstig van MVNO's die alleen toegang hebben tot 3G en 2G netwerken en nog niet op 4G. Uiteraard zal hier weer op gereageerd worden, want nieuwe aanbiedingen komen elke week uit. Maar de hoofdconclusie is dat het erop lijkt dat de constatering van de Ofcom globaal ook in Nederland waar is.

mobiel

Internationale prijzenslag

De volgende vraag is hoe Nederland vergelijkt met het buitenland. Wereldwijd is er een prijzenslag gaande op 4G-gebied. Zo brengt bij voorbeeld het Franse “Free” momenteel een LTE-abonnement uit van € 2 per maand, waarvoor je maar 50 Mb per maand aan data krijgt, 120 minuten bellen in 110 landen en onbeperkt sms/mms. Digi in Maleisië biedt voor iets meer dan € 5 per maand een bundel van 1 gigabyte data en daarbuiten onbeperkt gebruik van social media en onbeperkt onderling bellen naar 3 telefoon nummers. Het Italiaanse TIM biedt een 4-gig databundel aan voor € 5 per maand. In Nederland is het goedkoopste abonnement met 4 gigabyte data thans nog € 18 per maand, maar daar zit dan wel onbeperkt bellen bij.

Jan van Alphen:

“BTG onderschrijft het belang dat tariferingen enerzijds goed concurrerend zijn, anderzijds goed betaalbaar voor consument en zakelijke markt. Deze concurrentiestrijd is nog maar net begonnen en nog niet uitgekristalliseerd. Wanneer de markt in dezen met elkaar in concurrentie gaat, zal dat uiteindelijk ten voordele zijn van de afnemers. Daarnaast zal de functionele meerwaarde goed tot uiting moeten worden gebracht voor de afnemers.”

Big Data

Dichter bij huis woedt in Denemarken een “Big Data LTE-slag”. Telia biedt een 100-gig bundel aan voor omgerekend € 54 en concurrent TDK maakt het nog bonter met een bundel van 300 gigabyte voor zo’n € 47. Het moment om dan je vaste internet abonnement (à € 50) op te zeggen wordt dan wel heel aanlokkelijk – 300 Gb maak je niet zo snel op. De grootste consumentenbundel in Nederland is thans 24 Gb voor € 35.

Bekend is dat soms in zakelijke contracten aanzienlijk lagere prijzen worden geboden, maar de vergelijking van de consumentenprijzen geeft toch een aardig beeld waar we thans staan en waar het naar toe zou kunnen gaan als de competitie groter gaat worden.

Markt in beweging

Concluderend kan gesteld worden dat de markt zowel in Nederland als in het buitenland volop in beweging is en dat we de komende tijd naast technische verbeteringen (bijvoorbeeld LTE-release 13) nog veel (prijs)ontwikkelingen kunnen verwachten. Dit zal ook ongetwijfeld van invloed zijn op de prijzen in de grootzakelijke markt waar de BTG-leden zich op bewegen.

3 comments on “Nederlandse 4G-netwerken kwalitatief goed, maar nog prijzig

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.