Krijgen we in 2017 Video over LTE (ViLTE) in Nederland?

VoLTE, ofwel bellen via 4G, is in Nederland snel in opkomst: alle Nederlandse operators hebben inmiddels formeel bekendgemaakt dat ze ermee operationeel zijn of gaan starten. De volgende stap is ViLTE – videobellen over 4G dus. De verwachting is dat dit in 2017 zal worden uitgerold.

VoLTE

Nederland is overigens niet snel met VoLTE, zo blijkt uit een rapport van OVUM. Tele2 claimt als eerste met VoLTE actief te zijn; het bedrijf is geleidelijk klanten met een geschikte telefoon aan het over zetten. Dat gebeurt voorzichtig, omdat men wil voorkomen dat er een negatieve gebruikservaring aan VoLTE komt te hangen.

Volgens Nederlandse providers is VoLTE eind 2016 / begin 2017 alom beschikbaar. Hoe dit aanslaat bij consumenten zal de praktijk uitwijzen, maar gezien de sterk verbeterde gesprekskwaliteit en de snellere gespreksopbouw, is de kans geroot dat het aanslaat.

Uitwisselbaarheid

Het eerste dat vervolgens moet gebeuren, is dat de operators ook elkaars VoLTE-gesprekken gaan accepteren. Iemand die bijvoorbeeld vanaf een KPN-VoLTE belt naar een Tele2-VoLTE wil immers wel dezelfde goede gesprekskwaliteit houden. Tot nu toe zijn alle implementaties namelijk alleen binnen de "eigen" netwerken.

ViLTE

Video over LTE

Volgens het eerder genoemde rapport volgt normaliter 6 tot 9 maanden na de uitrol van VoLTE ook de uitrol van ViLTE, video over LTE. Het wordt voor de consument namelijk zeer eenvoudig om na het opzetten van een gesprek met een extra handeling ook tegelijk beeld over te brengen. Dit gaat dan veel simpeler dan via een Skype, WhatsApp, Facebook et cetera, terwijl de kwaliteit zeer waarschijnlijk beter is.

Roaming

Hiermee gepaard gaat ook de noodzakelijke realisatie van de international roaming. De verwachting is namelijk dat operators het internationale gebruik gaan stimuleren, omdat dit hét middel wordt om het datagebruik te verhogen. Veel meer data verstoken door gebruikers (en dus grotere data bundels) is namelijk een middel voor operators om hun winstgevendheid in stand te houden, terwijl "gewone" voice calls steeds minder worden.

BTG

Voor BTG-leden is ViLTE een belangrijk onderwerp om zich op te oriënteren, zodat men bij het beschikbaar komen hiervan direct kan profiteren. Het gemak en de kwaliteit van ViLTE-gesprekken zijn namelijk verbluffend. Zodra ViLTE in Nederland beschikbaar is, zal BTG bijeenkomsten organiseren om de kennis te maken met de techniek en te discussiëren over mogelijke toepassingen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.