Operators ontwikkelen alternatief voor WhatsApp

Al vele jaren proberen de operators wereldwijd een antwoord te vinden op chat- en beldiensten als WhatsApp, Viber en Facebook Messenger. Tot dusver echter zonder succes. Nu heeft de GSMA, de vereniging van alle mobiele operators ter wereld (meer dan 800), zijn krachten gebundeld met Google om samen een alternatief te ontwikkelen.

RCS

Het is operators wereldwijd een doorn in het oog dat ze geen invloed en omzet hebben van de populariteit van de firma’s als Facebook (eigenaar van WhatsApp en Facebook Messenger). Voor het alternatief heeft men binnen de GSMA een standaard gedefinieerd: RCS, ofwel Rich Communication Services.

Google

Hiervoor heeft de GSMA de hulp ingeroepen van Google. In tegenstelling tot Apple, dat met iMessage al een eigen dienst heeft, is Google er niet in geslaagd om een concurrent voor WhatsApp en Viber te creëren. Men heeft diverse pogingen gedaan, zoals Hangouts van Google+, maar deze zijn steeds gestrand. Zowel Google als de operators konden het niet bolwerken tegen de eerder genoemde pakketten.

WhatsApp

Pact

Nu gooit Google het dus over een andere boeg. Door een pact te sluiten samen met de GSMA, de vereniging van alle mobiele operators ter wereld (meer dan 800!), en Android in de strijd te werpen, tracht men een alternatief te vinden. Door een native RCS-client te ontwerpen en in Android te integreren, is de hoop dat het nu wel gaat lukken.

Op dit moment ondersteunen veertig operators het initiatief. Als dat er meer worden, zou het moeten lukken. Aangezien Android circa 85% van de smartphonemarkt betreft, zou het snel een succes kunnen worden. Het is echter cruciaal dat ook Apple gaat meedoen.

Consequenties

Wat is de mogelijke impact hiervan op consumenten en bedrijven? Door de integratie van RCS met de operatornetwerken, kan men Quality of Service bieden voor RCS. Dit bieden de andere pakketten niet. Door het open source te maken kunnen operators hier bovendien hun eigen applicaties op aansluiten. Men maakt er een open systeem van, waardoor er innovatie van derden mogelijk wordt.

Aangezien de andere apps gesloten zijn, is dit mogelijk een doorbraak. Ook bedrijven zouden dan zelf smartphone-apps kunnen maken die de open API's kunnen gebruiken. De tijd zal uitwijzen of dit initiatief een succes of mislukking wordt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.