Vaste telefonie stijgt in aantallen, daalt in omzet

Het aantal lijnen vaste telefonie is in 2015 gegroeid, zo concludeert Telecompaper. Aan het eind van 2015 waren er in Nederland 6,3 miljoen vaste telefoonaansluitingen. De dalende prijzen en het teruglopend gebruik zorgen echter wel voor een omzetdaling.

Vaste telefonie

Het aantal digitale telefonielijnen steeg met 4,6%, naar 5,5 miljoen aansluitingen. Dit compenseerde de daling van het aantal traditionele lijnen via PSTN/ISDN. De uiteindelijke groei kwam hierdoor uit op 1,2%.

Omzet

De kwantiteitstoename kon niet voorkomen dat de omzet met 3% daalde, naar 1,22 miljard euro. De oorzaken hiervan zijn dalende prijzen en minder gebruik van de vaste lijn.

Trend

Telecompaper verwacht dat beide trends in 2016 door zullen zetten. De gemiddelde groei van 2016 tot 2020 wordt geschat op 0,5 %, de omzetdaling op 2,1%. Tevens wordt verwacht dat het groeiend aantal consumenten dat VoIP via glasvezel en DSL kiest, de daling van traditionele telefonie en een verwachte langzamere daling van VoIP via kabel kan compenseren.

Vaste telefonie

Afbeelding: Telecompaper.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.