EU stimuleert open data met het Europese Dataportaal

Onlangs is de testversie van het Europese Dataportaal geïntroduceerd. Zo’n 300.000 datasets uit alle lidstaten van de Europese Unie zijn hiermee toegankelijk voor iedereen die op een of andere manier geïnteresseerd is in deze open data. De Europese Commissie onderhoudt het portaal, waarin informatie 'collected, produced or paid for by the public bodies' bijeen wordt gebracht voor algemeen gebruik.

Europese Dataportaal

Verkeert nog in de beginfase

De beschikbare data verschillen per land en regio en nog niet ieder onderdeel van de Europese Unie is even goed vertegenwoordigd in het Europese Dataportaal. Zoek je bijvoorbeeld in de categorie 'Regions & Cities' op Gelderland, dan levert dat momenteel nog geen passende zoekresultaten op. Voor Brussel, de zetel van het Europarlement, is er slechts één dataset. 'Berlin' levert er daarentegen als zoekterm 354 op. Momenteel zijn Tsjechië en Duitsland het verst met het delen van hun data.

Bovendien lijkt er sprake van wat kinderziektes. De zoektocht naar ‘Utrecht’ levert een aantal verwarrende datasets op. De zoekresultaten verwijzen naar de Simon van Utrecht-straat … in Hamburg. Ook met de meeste andere Nederlandse steden is het nog droevig gesteld: er zijn hooguit een paar of helemaal geen datasets beschikbaar.

Zelf het Europese Dataportaal gebruiken?

Het portaal bevat zelf niet de eigenlijke data, maar verwijst door naar websites waar de betreffende overheden ze publiceren. Hierdoor is het mogelijk om in het portaal op meer talen zoeken. Daarnaast staan in een apart gedeelte tips voor overheden die hun data toegankelijk willen maken.

Wilt u zelf de testversie van het Europese Dataportaal raadplegen? Dat kan via www.europeandataportal.eu.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.