Internet of Things zal verkeersdoorstroming verbeteren

Een team Amerikaanse onderzoekers heeft een systeem ontworpen dat de communicatie tussen auto’s en van auto naar infrastructuur moet verbeteren. Deze vorm van Internet of Things moet de verkeersdoorstroming sterk verbeteren en ongelukken verminderen.

Testopstelling

Bij het onderzoek werden “Dedicated Short Range Communications”-zenders geplaatst in demobussen, vervoersmiddelen van hulpdiensten, verkeerslichten en verkeersmeters op kruispunten. Bij de test reed de bus een route van 3,7 kilometer, waarbij alle zenders met elkaar communiceerden.

Verkeer, Internet of Things

Anticiperen

Door alle zenders aan elkaar te koppelen, kan het verkeer anticiperen op de verkeerssituaties en vice versa. Zo kunnen de stoplichten anticiperen op wat komen gaat en op het goede moment groen licht geven zodat zo min mogelijk verkeer hoeft af te remmen. Bovendien kunnen de verkeersregelaars prioriteiten stellen: openbaar vervoer gaat voor personenauto’s, maar hulpdiensten gaan weer voor het openbaar vervoer. Aan de andere kant worden de chauffeurs eerder gewaarschuwd voor opstoppingen, schoolzones en wegwerkzaamheden en kunnen ze die vermijden.

Internet of Things

“Automobilisten communiceren met hun smartphones draadloos met mensen over de hele wereld, terwijl auto’s nog niet kunnen communiceren met de auto’s om de hoek. Dat gaat veranderen”, aldus projectleider Larry Head van de Universiteit van Arizona. “Connected cars, met communicatie tussen auto’s en tussen auto en infrastructuur, staan eraan te komen. Hun mogelijkheden zullen grote veranderingen brengen in hoe verkeer wordt gemanaged en hoe automobilisten de weg ervaren.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.