4G-indoordekking in Europa nog vaak onvoldoende

De 4G-indoordekking is in Europa nog verre van ideaal. Terwijl er veel aandacht is voor het uitbreiden en verbeteren van de dekking buitenshuis, wordt de kwaliteit minder zodra de consument zijn eigen huis betreedt. Bij een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat tweevijfde van de Britten op sommige plaatsen in huis geen dekking heeft en een derde wel eens problemen heeft met bellen of gebeld worden. Ook de dataverbinding hapert soms bij maar liefst dertig procent. Zeker nu steeds meer mensen geen vaste lijn hebben, is een goede 4G-dekking ook binnenshuis essentieel. Ook voor bedrijven is een goede indoordekking van cruciaal belang.

4G-indoordekkingNiet zo hot

Het ligt ook aan het bouwjaar van het huis, maar de keuken blijkt volgens het onderzoek vaak de ergste 'notspot' in huis te zijn. Het onderzoek werd uitgevoerd met sims van verschillende operators en bij alle operators werden problemen met de indoordekking vastgesteld.

Andere wegen

Om problemen met de 4G-indoordekking te vermijden, bieden steeds meer providers WiFi-bellen (Voice over WiFi of VoWiFi) als oplossing aan. WiFi-dekking is in veel huizen tegenwoordig wel behoorlijk geregeld. KPN wil vanaf 2017 consumenten in staat stellen via wifi telefoongesprekken te voeren. Vodafone wil hier nog eerder mee beginnen en claimt al in 2016 WiFi-bellen voor de consumentenmarkt beschikbaar te maken, Ziggo is al bezig met de uitrol.

Betere 4G-indoordekking

WiFi-bellen is echter niet de enige oplossing en zeker voor bedrijven zijn andere oplossingen mogelijk. Zo hebben ICT-fabrikant Huawei en operator StarHub met een small cell basisstation al een indoorsnelheidsrecord van 1 Gigabit per seconde gevestigd.

Themasessie BTG

Donderdag 21 april organiseert BTG een exclusieve bijeenkomst over het thema 4G-indoordekking, waar onder andere Tele2, T-Mobile, Vodafone en KPN hun visie laten zien. Ook Solution Providers zoals Huawei en bijvoorbeeld internationaal vastgoed- en huisvestingsadviseur CBRE zullen het onderwerp van verschillende kanten belichten.

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.