Intel schrapt 12.000 banen, focus nu op Internet of Things

Chipmaker Intel schrapt wereldwijd 12.000 banen, oftewel ongeveer 11% van het complete personeelsbestand, zo heeft de fabrikant bekendgemaakt middels een persbericht. De herorganisatie duurt tot halverwege 2017. Sommige banen verdwijnen via natuurlijk verloop, maar er zullen ook gedwongen ontslagen vallen. Intel gaat zijn focus verleggen van chips naar de cloud en Internet of Things.

Logo Intel

Intel kampt met teruglopende vraag naar chips

Intel heeft zich in het verleden vooral gericht op het produceren van pc-chips, maar de vraag hiernaar loopt steeds verder terug. Natuurlijk zijn er in tablets en smartphones ook chips te vinden, maar wat dat betreft heeft het bedrijf de boot gemist. Intel is er in de afgelopen jaren niet in geslaagd om een belangrijke positie te veroveren op die markt. Intel vindt het daarom de hoogste tijd voor een compleet andere strategie.

Focus op Internet of Things

Intel is voornemens om de focus te verleggen naar andere gebieden. Bepaalde divisies binnen de organisatie zitten wél flink in de lift. Zo zit er nog bijvoorbeeld veel rek in hun Internet of Things-Group, die zich richt op slimme apparatuur. Die tak groeide het afgelopen jaar met maar liefst 22% en liet een enorme winst zien. Een ander groeigebied is het datacenter van Intel.

Prima kwartaalcijfers

Het nieuws werd gelijktijdig met de cijfers van het eerste kwartaal bekendgemaakt. Op zich zijn die niet eens zo heel slecht. De totale omzet bedroeg 13,8 miljard dollar, vorig jaar was dat nog 12,8. De nettowinst bedroeg in het eerste kwartaal 2 miljar dollar. Om zulke mooie cijfers ook in de toekomst te kunnen laten zien, wil Intel van een pc-bedrijf transformeren naar een bedrijf dat de cloud faciliteert en dat miljarden slimme apparaten aan elkaar koppelt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.