Internet of Things is volgende target voor ransomware

Ransomware is een groeiende plaag, zowel op consumenten- als op businessniveau. Waar bedrijven en particulieren zich proberen te wapenen tegen dit kwaad, ligt het volgende gevaar al op de loer. Volgens het Institute for Critical Infrastructure Technology wordt Internet of Things onvermijdelijk het volgende doel van cybercriminelen.

Groeiend platform voor ransomware

Het grootste gevaar van het IoT is dat het voor criminelen een bijna oneindig platform biedt om misbruik van te maken. Tot overmaat van ramp ontbreken bij deze IoT-apparaten volgens het rapport tot dusver “alle vormen van beveiliging”.

Medische apparaten

De denkbare scenario’s zijn niet eens heel vergezocht, maar wel levensgevaarlijk. “De meeste medische apparaten, zoals pacemakers, insulinepompen en andere medische systemen, zijn aangesloten op internet of bluetooth. Ransomware kan deze verbinding misbruiken om het IoT-apparaat te infecteren.”

Geld innen

Wat het geschetste doemscenario gelukkig iets onwaarschijnlijker maakt, is dat het de makers van ransomware vooralsnog om het geld te doen is, maar dat ze ook graag anoniem blijven. Als IoT-apparaten worden geïnfecteerd, is hier nog geen directe methode aan verbonden om het geld te innen, in tegenstelling tot via e-mail of tekstberichten. Voor terroristen daarentegen is dit geen argument.

auto, ransomware

Auto’s

Ook auto’s, die steeds uitgebreider verbonden zijn met internet, zijn een groot potentieel gevaar. In potentie zouden cybercriminelen een auto kunnen laten crashen, maar wederom zouden ze hier niet bij gebaat zijn. Meer voor de hand liggend is dat een auto gehackt wordt en pas weer kan worden gebruikt na een betaling, die dan kan worden geëist via het consoledisplay.

Beveiliging

Het rapport sluit dan ook af met de enige denkbare verdediging: ingebouwde beveiliging. “Het platform voor aanvallen via ransomware en malware zal de komende jaren alleen maar groeien.” Fabrikanten moet dan ook nu handelen en het probleem van cybersecurity aanpakken. “De enige beveiliging is een gelaagde beveiliging, waarvan de ‘endpoint’ beveiliging een essentiële laag is.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.