Indoordekking: het wordt hoog tijd voor een oplossing

Indoordekking is een belangrijk thema. De statistieken tonen aan dat 80% van het mobiele verkeer in Nederland binnen gebouwen plaatsvindt, maar dat de kwaliteit van deze dekking regelmatig te wensen overlaat. Daarom organiseerde BTG op donderdag 21 april een themasessie indoordekking.

Themasessie Indoordekking

Vanuit EZ is aangeven dat branchevertegenwoordiger BTG als intermediair en verbinder de aangewezen partij is om deze problematiek op te pakken en met alle betrokken partijen in gesprek te gaan. In navolging van dit verzoek organiseerde BTG op 21 april de Themasessie Indoordekking op Schiphol. BTG-voorzitter Jan van Alphen: “Het doel van de themasessie was voornamelijk om de dialoog te voeren met alle betrokken partijen en de verschillen van inzichten op het gebied van indoordekking en wat de status daarvan is helder te maken.”

Teun ten Have van Schiphol Telematics

Teun ten Have van Schiphol Telematics

Slechte dekking kost klanten

Dát er verschillen van inzichten zijn, werd tijdens de themasessie snel duidelijk. Ter vertegenwoordiging van de markt vroeg BTG drie groepen partijen om het podium te betreden en hun visie op de status van indoordekking te delen: ‘landlords’ oftewel de zakelijke grootgebruikers (vertegenwoordigd door internationaal vastgoed- en huisvestingsadviseur CBRE, Radboud UMC en Schiphol Group), operators (vertegenwoordigd door Tele2, T-Mobile, Vodafone en KPN) en de serviceproviders die deze twee partijen met elkaar willen verbinden (vertegenwoordigd door Huawei, CommScope, Ericsson, Koning & Hartman en SPIE). Alle landlords gaven – zonder uitzondering – te kennen dat zij problemen hebben met de realisatie van de indoordekking en dat dit tijd, geld, en uiteindelijk klanten kost.

Cor Treure van CBRE

Cor Treure van CBRE

Onnodige frustratie?

Volgens operators en serviceproviders is de frustratie onnodig omdat de techniek om indoordekking te realiseren gewoon bestaat. Sterker nog, zo benadrukt Marc Nulens, Account Manager DCCS Benelux bij CommScope, daarvoor hoeft vaak niet eens geïnvesteerd te worden in nieuwe infrastructuur. Ook Etienne Scholl, Head of Network Deployment van Ericsson benadrukt dat de technologie bestaat, maar dat het probleem vooral ligt in het gebrek aan langetermijndenken: “Je moet denken aan de behoefte van morgen, bijvoorbeeld wat 5G straks bereikt, oftewel de professionalisering van bedrijfsprocessen.” Met betrekking tot de indoordekking vinden operators dat zij onterecht als niet welwillend gezien worden. De operators geven aan dat zowel zij als de landlords het in essentie over dezelfde gebruikers hebben, die ze samen proberen te bedienen. De partijen hebben hetzelfde beeld en proberen allemaal hetzelfde voor elkaar te krijgen.

Anthonie van Egmond (SPIE), Nathalie van Schie (TNO), Etienne Scholl (Ericsson)

v.l.n.r. Anthonie van Egmond (SPIE), Nathalie van Schie (TNO), Etienne Scholl (Ericsson)

Paneldiscussie

De themasessie werd afgesloten met een paneldiscussie waarin duidelijk werd dat zowel de landlords als klanten nog zoekende zijn in hun eigen rol en positie in het geheel en graag standaardisering van specificaties voor indoor zouden zien, zodat zij niet telkens het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. De mobiele providers lijken daarentegen nogal gereserveerd te staan tegenover standaardisering, vanwege mogelijk aanzienlijke investeringskosten, maar zijn wel bereid om hierover de dialoog aan te gaan.

Jacob Groote van KPN
Jacob Groote van KPN

“Infrastructuur is geen inverdienmodel”

Een belofte, die hopelijk ook leidt tot commitment, zo hoopt van Alphen: “EZ heeft een aanzet gedaan tot deze dialoog en BTG zal deze verder faciliteren en hierin het voortouw nemen. Dit is in het belang van de zakelijke gebruikers die onze leden vormen. Als BTG zijn wij in staat goed te verwoorden wat onder al onze leden leeft en dit vormt een belangrijke meerwaarde voor deze discussie. Uit de discussie van vandaag ontstaat bij mij de de indruk dat veel betrokken partijen dit thema domein nog te sterk benaderen vanuit de huidige focus van dienstverlening en marktconcurrentie. Als ik denk aan de disruptieve ICT-ontwikkelingen die op ons afkomen zullen toekomstige verdienmodellen gebaat zijn bij een snelle oplossing van dit probleem en standaardafspraken, eventueel in convenanten, kunnen hiertoe bijdragen. Er is nu in ieder geval een opening voor een vervolgdiscussie, waarin BTG als intermediair een belangrijke rol zal spelen.”

Leden paneldiscussie praten na
Leden paneldiscussie praten na

Presentaties

Wil je de presentaties nog eens terugkijken? De sprekers hebben deze beschikbaar gesteld, je vindt ze hier.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.