WRR: strengere regels big data nodig voor privacy burgers

Er zijn nieuwe regels nodig nu big data een steeds belangrijker fenomeen worden. De huidige wet- en regelgeving is niet goed van toepassing. Dat concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het rapport 'Big Data in een vrije en veilige samenleving', dat donderdag door Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in ontvangst genomen is.

Big data in een vrije en veilige samenleving

Gevolgen voor onder meer privacy

Big data-toepassingen worden meer en meer gebruikt in het veiligheidsdomein: misdaden zoals fraude kunnen er sneller mee worden opgespoord. Maar de inzet van big data brengt ook nieuwe risico’s met zich mee voor de burgers, bijvoorbeeld als het gaat om privacy, discriminatie en de vrijheid van meningsuiting. Er moeten daarom wetten komen die deze rechten en vrijheden beschermen.

Analyse en gebruik van big data

Op dit moment is de regelgeving vooral gericht op het verzamelen en delen van data. Er zou meer aandacht moeten komen voor de twee andere aspecten van big data, namelijk de analyse en het gebruik ervan. Juist in deze fases zijn er risico’s voor burgers.

Een voorbeeld: een computer kan aan de hand van big data berekenen dat het statistisch gezien zeer waarschijnlijk is dat iemand een dader is, de betrokkene kan echter tóch een uitzondering vormen. Maar voordat je het weet, word je ten onrechte aangewezen als verdachte in bijvoorbeeld een fraudezaak. Er moet daarom altijd sprake zijn van menselijke tussenkomst: ‘Zorg voor een strikte handhaving van het verbod op geautomatiseerde besluitvorming en bestrijd semi-automatische besluitvorming’, zo luidt een van de vele aanbevelingen die de WRR doet.

Het complete rapport is gratis te downloaden op de website van de WRR.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.