Roamingkosten verder omlaag vóór definitieve afschaffing

Voordat de roamingkosten in het EU-buitenland in 2017 helemaal verdwijnen, worden er dit jaar nog een aantal wijzigingen toegepast. Sinds 30 april 2016 gelden de nieuwe tarieven en die worden iets ingewikkelder. In plaats van vaste prijzen gelden voortaan toeslagen per minuut of berichtje.

mobiel

Roamingtarieven in vrije val

De telecombedrijven mogen sinds afgelopen zaterdag maximaal 6 cent per minuut extra vragen voor bellen, 2 cent per sms of 6 cent per megabyte via mobiel internet. Neem je vanuit het EU-buitenland een gesprek aan, kost dat hooguit 1,2 cent per minuut. De maximale prijzen – dus het tarief in je eigen land plus de toeslagen in het buitenland – mogen niet hoger zijn dan 23 cent voor uitgaande gesprekken, 7 cent per sms en 24 cent per megabyte mobiele data. Belangrijk: deze tarieven gelden dus alleen binnen de EU. Landen zoals Zwitserland en Noorwegen doen niet mee.

Goed nieuws voor klanten

De wijzigingen betekenen goed nieuws voor klanten die een abonnementen met onbeperkt bellen hebben. Bellen die mensen in het buitenland, moeten ze alleen de toeslag betalen. Eerder werd door gebruikersorganisaties geopperd dat klanten met dergelijke abonnementen moeten opletten dat er geen verstopte kosten ontstaan.

Huidige abonnementen

Voor mobiele data bieden de telecombedrijven al een tijdje speciale dag- of weektarieven aan, daarnaast zijn er ook abonnementen waarin de kosten in het buitenland zijn inbegrepen. Is het buitenlandtegoed op, worden de overige kosten volgens de nieuwe roaming-tarieven berekend. Aanbieders zoals KPN of Vodafone willen overigens nog vóór de EU-deadline de roamingkosten helemaal afschaffen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.