5G gaat Internet of Things pas echt stimuleren

Deze zomer beginnen Verizon en AT&T met de eerste tests voor 5G, de volgende grote revolutie op het gebied van mobiel internet. Als de vijfde generatie van mobiele netwerken zo goed werkt als nu wordt beloofd, dan zorgt het mogelijk voor nog grotere veranderingen in de maatschappij dan bij de vorige generaties. Het wordt verwacht dat 5G de groei en adoptie van het Internet of Things gaat stimuleren: domotica, zelfrijdende auto’s, chirurgische robots en meer.

5G

5G niet alleen voor sneller internet

Volgens Ericsson CEO Hans Vestberg is de nieuwe generatie niet alleen bedoeld voor supersnel internet. “5G gaat over meer dan alleen smartphones en tablets. We verwachten dat het een kans biedt om onze hele wereld te veranderen,” aldus Vestberg. Het grootste probleem van de huidige 4G-netwerken is hun belastbaarheid. Normaliter is het razendsnel, maar als veel mensen tegelijk op het netwerk zitten, wordt het traag. Bij 5G wordt in plaats van snelheid vooral op de latentie en belastbaarheid gelet – dus hoe snel netwerkaanvragen worden afgehandeld en hoeveel gebruikers het netwerk aankan voordat het trager wordt.

Nieuwe mogelijkheden

Dat biedt nieuwe mogelijkheden op het gebied van Internet of Things. Omdat 5G-netwerken data zelf kunnen verwerken, gegevens dichter bij hun bestemming opslaan en meerdere radiofrequenties gebruiken om netwerkverkeer af te handelen, kan een chirurgische robot op afstand toch onmiddellijk reageren, zonder vertraging – ofwel latentie. De volgende stap is dan communicatie tussen de 5G-apparaten. Ericsson en vrachtwagenfabrikant Scania willen bijvoorbeeld autonome vrachtwagens maken die direct met elkaar communiceren en op die manier dicht bij elkaar kunnen rijden om minder brandstof te verbruiken. Ook moet het intelligentere 5G-netwerk zelf prioriteit aan data kunnen geven, zodat slimme thermostaten niet het netwerk vertragen tijdens bijvoorbeeld de finale van het EK-voetbal.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.