Intel stopt chipproductie voor smartphones

De recente bedrijfsresultaten en aangekondigde herstructurering van Intel hebben veel aandacht getrokken. De pc-markt is nog steeds de basis, maar het bedrijf ziet bijvoorbeeld cloud, data center en IoT als belangrijke groeigebieden. Volgens top-analist Patrick Moorhead en zoals bevestigd door Intel, stopt het bedrijf echter met de chipproductie voor smartphones en tablets.

Intel begint laat

Het bedrijf liet zich verrassen door de snelle opkomst van de smartphonemarkt. Intels x86-processors waren vooral geoptimaliseerd voor prestaties en niet voor het op de mobiele markt zo belangrijke energieverbruik. Het contract voor een chip voor de eerste iPhone liet men aan zich voorbijgaan, waardoor dit naar Samsung ging. Samsung bouwde een chip op basis van een ontwerp van ARM. Intel verkocht zelfs XScale, waar mobiele chips werden gemaakt volgens ARM-ontwerpen. In 2008 kwamen Intels Atom-chips voor de mobiele markt uit, maar pas in 2012 kwam er een handvol smartphones met deze chip in Europa op de markt.

Intel verliest van ARM

Ondertussen werd chipontwikkelaar ARM de grote winnaar op de mobiele markt. ARM geeft zijn ontwerpen in licentie aan bedrijven zoals Samsung, Apple en Huawei, die op basis hiervan hun eigen chips kunnen ontwikkelen. Mede door dit bedrijfsmodel is de ontwikkeling van ARM-chips ontzettend hard gegaan. Intels aanbod omvatte bovendien geen complete SoC (System on a Chip), en het bedrijf kwam pas in 2015 (!) met een geïntegreerde chip voor 4G.

Intel

Intel Outside?

Het bekende logo wat op veel pc's prijkt, lijkt op de mobiele markt niet snel gemeengoed te worden. Volgens de recente bekendmakingen zijn de nieuwe platforms voor de mobiele markt (Broxton en SoFIA ) per direct geannuleerd. Intel trekt zich echter niet helemaal terug: 5G blijft belangrijk en het bedrijf heeft eind 2015 nog van VIA Telecom belangrijke modemtechnologieën verworven. Analist Moorhead ziet ook meer kansen op het gebied van 5G dan in het budgetsegment met 4G.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.