Nederland is een gewilde prooi voor makers van malware. Volgens onderzoek van antivirusbedrijf Kaspersky waren er in het eerste kwartaal van 2016 alleen in Italië meer aanvallen door versleutelingsransomware dan bij ons.
Groeiend probleem
Kaspersky registreerde in het eerste kwartaal van 2016 372.602 unieke gebruikers die doelwit waren van een aanval, waarvan 17% plaatsvond in de zakelijke markt. Dat absolute getal zegt niet veel – er werd immers alleen gemeten bij gebruikers van de Kaspersky-software, maar de tendensen zijn wel zorgwekkend. Het aantal aanvallen lag 30% hoger dan een kwartaal eerder en het aantal nieuwe malwaremodificaties groeide met 2900 stuks, een stijging van 14%.
“Succes” van malware
Het groeiende “succes” van ransomware is volgens Kaspersky het eenvoudige businessmodel van de hackers. De gebruikers klikken zelf op de phishingmails en installeren hierdoor de ransomware, dat zich diep in het besturingssysteem nestelt. Het is dan bijna onmogelijk om ervan af te komen, zonder persoonlijke gegevens te verliezen. Bovendien kan dankzij de bitcoin de betaling anoniem gebeuren en zijn de makers hierdoor nauwelijks te traceren.
Android-Trojans
Behalve computers, wordt ook de bedreiging voor smartphones en tablets steeds groter. Het aantal adware-gevallen steeg met 13%, er waren 70% meer mobiele Trojans, het aantal nieuwe mobiele ransomwares steeg met 40% en het aantal Android-gebruikers dat te maken kreeg met ransomware groeide met 80%. Van de top-20 mobiele malwareprogramma’s waren er 19 specifiek voor Android.
Nederland
Nederland staat in Kaspersky’s lijsten op de tweede plaats als grootste bedreiging voor encryptors op computers. Op 1 staat Italië, daaronder volgen België, Luxemburg en Bulgarije. Waar deze ranglijst wordt gedomineerd door Europese landen, zijn deze nauwelijks terug te vinden op de ranglijst van mobiele malware. Verder bindt Kaspersky hier geen conclusies aan.