Aantal 4G-abonnees stijgt met 25% in half jaar

De groei van het aantal 4G-abonnees zet nog steeds door. Terwijl de Nederlandse operators afgelopen september nog zo'n 5,6 miljoen abonnees hadden op hun LTE-netwerken, is dat aantal nu gegroeid tot ruim 7 miljoen – een stijging van 25 procent. Ook uit andere cijfers (onderzocht door Telecompaper) blijkt een nog steeds voortdurende groei.


4G-abonnees

Meer 4G-abonnees

Het aantal klanten met een 4G-abonnement bij Vodafone groeide van 1,4 miljoen in augustus 2015 naar 2,1 miljoen in mei 2016. Bij T-Mobile zijn er sinds afgelopen augustus circa 300.000 actieve 4G-gebruikers bij gekomen. Ook bij KPN is het aantal abonnees gegroeid; in de periode van juni tot eind 2015 van 3 tot 3,4 miljoen. KPN geeft wel aan dat de toename vooral is veroorzaakt door een flinke groei bij de alles-in-1 pakketten, waar een mobiel abonnement deel van uitmaakt. Het aantal "losse" mobiele abonnementen en sim-only abonnementen is juist gedaald.

Meer smartphones

De groei van 4G-abonnees gaat samen met (en zal deels te danken zijn aan) een groei van het aantal smartphones dat LTE/4G ondersteunt en een groei van het totale aantal smartphones. Terwijl in het eerste kwartaal van 2015 nog "slechts" 70 procent van alle mobiele telefoons in Nederland een smartphone was, lag dit percentage in het eerste kwartaal van 2016 op 86 procent. Een groei van 16 procent in een jaar tijd. Die groei zien we overigens vooral bij ouderen. Van de groep 70-79 jarigen heeft nu iets meer dan de helft (55 procent) een smartphone.

Minder groeiruimte?

De tegenvallende cijfers van smartphoneverkopen zijn wel een teken dat er minder groeiruimte komt. Bij jongeren is de smartphonepenetratie bijna maximaal. Bij de 12- tot en met 19-jarigen heeft 98 procent van de vrouwen en 94 procent van de mannen een smartphone. De groei van 4G-abonnees is voor de providers ook deels een sigaar uit eigen doos: 4G wordt nu standaard aangeboden bij een mobiel abonnement door de vier grote operators, zonder extra kosten. Telfort heeft op 2 mei de extra bundel afgeschaft die nodig was voor toegang tot 4G. Nieuwe abonnees krijgen nu standaard 4G, terwijl ze daar eerst 5 euro per maand voor moesten betalen.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.