Onderzoekers maken goedkoop slim papier met RFID-tags

animation-13

Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben ontdekt hoe ze een stuk papier waarnemingseigenschappen kunnen geven, zodat het kan reageren op gebaren en verbinding kan maken met de digitale wereld. De methode werkt met RFID-tags (RadioFrequency IDentification) die op het papier worden geplakt, geprint of getekend. Op die manier ontstaan er interactieve, lichte interfaces die van alles kunnen. De techniek (genaamd PaperID) gebruikt goedkope, kant-en-klare RFID-tags, die werken zonder batterijen. Een leestoestel in dezelfde ruimte, kan de tags detecteren. Elke tag is uniek, dus identificeren is eenvoudig. De kosten: ongeveer 10 cent per stuk.

Gebaren

Wanneer iemand met zijn hand zwaait, veegt, of de tag aanraakt of bedekt, wordt het signaal tussen de tag en de lezer verstoord. Door middel van algoritmen worden de specifieke bewegingen herkend en vervolgens als een specifiek commando geclassifeerd. Zo kan het bedekken van een tag op een boek er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een geprogrammeerd geluid wordt afgespeeld. Op die manier kan er een sensor worden gemaakt die veel gebaren kan herkennen. De onderzoekers ontwikkelden verschillende manieren om RFID-tags toe te passen. Zo werkt een eenvoudige sticker-tag uitstekend als een aan/uit-commando en kunnen meerdere tags naast elkaar op papier getekend, fungeren als schuifknoppen.

Toepassingen

Het mooie van PaperID is dat het gebruik van de bestaande RFID-techniek wordt uitgebreid, zonder dat er speciale hardware moet worden gebouwd. Zo is het ook mogelijk om de snelheid van een bewegend object te tracken, waardoor je bijvoorbeeld de snelheid van de muziek kunt aanpassen aan het tempo van een papieren stokje met tags dat je door de lucht beweegt. Overigens kan de techniek ook op andere materialen dan papier worden toegepast. Daardoor zal het in de toekomst mogelijk zijn om op een goedkope manier virtuele werelden te combineren met de echte wereld.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.