Beeldbellen toegevoegd in WhatsApp

In de nieuwste versie van het populaire WhatsApp is de functie beeldbellen toegevoegd. Gebruikers kunnen eenvoudig met andere WhatsApp-gebruikers een telefoongesprek inclusief video starten. De functie werkt zoals je verwacht en is redelijk standaard uitgevoerd, met de mogelijkheid om te schakelen tussen de camera aan de voor- of achterzijde van de smartphone en een knop om het geluid te dempen.

Doorbraak voor beeldbellen?

BeeldbellenAl in 1974 werd een beeldtelefoon van Philips in het Polygoon-journaal getoond. Bellen via speciale beeldtelefoons, al dan niet via ISDN, is echter nooit doorgebroken op de markt. Zowel de apparaten als de verbindingskosten waren hoog en de verbindingssnelheid te laag voor een goede beeldkwaliteit. Een doorbraak is al vaker voorspeld, bijvoorbeeld bij de introductie van 4G-netwerken. In tegenstelling tot toepassingen zoals videoconferencing in het bedrijfsleven en monitoring in de zorg, sloeg beeldbellen bij consumenten nog niet echt aan. Met WhatsApp is er nu echter een zeer populaire app met de functie ingebouwd, met ondersteuning voor de twee belangrijkste mobiele platforms. Weliswaar biedt Apple al langer FaceTime op zijn mobiele apparaten, maar dat kan alleen gebruikt worden tussen Apple-gebruikers onderling. De beschikbaarheid en populariteit van WhatsApp op zowel Apple- als Android-apparaten kan zorgen voor een flinke groei van beeldbellen.

Meer dataverbruik

Voor providers kan de introductie van beeldbellen in WhatsApp veel meer dataverkeer betekenen. Gewone WhatsApp-berichten leveren weinig dataverbruik op, ondanks de gigantische hoeveelheid berichten die gebruikers uitwisselen. Een WhatsApp-berichtje zonder foto is circa 1 KB groot, dus zelfs een databundel van slechts 250 MB biedt ruimte voor circa 250.000 van die berichten. Bij de eerder geïntroduceerde belfunctie in WhatsApp is het verbruik al circa 1 MB per minuut en bij videobeelden schiet dit verder de hoogte in.

WhatsApp-monopolie?

De introductie van beeldbellen in WhatsApp is slecht nieuws voor andere apps op dit gebied. Zoals we eerder schreven is WhatsApp onverminderd populair. De app staat op 92 procent van alle smartphones in Nederland. De kans dat gebruikers speciaal voor beeldbellen een andere app installeren wordt veel kleiner nu WhatsApp deze functie heeft ingebouwd.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.