Grootschalige release eSIM nadert

De afgelopen dagen hebben we meerdere artikelen over het het GSMA Mobile 360 series-congres in Den Haag gepubliceerd. BTG was aanwezig bij dit congres. In het laatste deel van deze reeks hebben we het over de eSIM, de standaard die door de GSMA is gedefinieerd voor de virtuele SIM-kaart.

gsma 360 series

Dit is de eSIM

De eSIM kan er theoretisch hetzelfde uitzien als huidige SIM-kaarten. Daarnaast is het echter ook mogelijk om deze virtuele SIM-kaart vast in te bouwen ('embedden') in de hardware van IoT-devices of smartphones. Ook Telefónica is een groot voorstander van de eSIM en past hem in toenemende mate toe. De release 3 specificaties van de eSIM worden komende maand (juni 2016) formeel geratificeerd. De verwachting van de aanwezige specialisten op het congres is dat binnen één maand na ratificering de eerste release 3 toepassing klaar is om ingebouwd te worden in producten. Alle software, compliance-testen, et cetera zijn namelijk reeds aanwezig en in productie. Onderstaand een foto van Harry Vermeulen, bestuurslid van BTG, op de Mobile World Congress in Barcelona. Hij belt met een Samsung Gear Smartwatch (met eSIM) – eerst via Telefónica, een minuut later via Orange.

Samsung Gear met eSIM

Release 3

Het bijzondere aan release 3 is dat er volgens de standaard een volledige interoperabiliteit zou moeten zijn tussen de hardware, software, javacard en de IMSI-containers zoals deze worden gebruikt door de operators. Dat betekent: een profiel gemaakt door bijvoorbeeld Gemalto zou moeten kunnen draaien op een G&D SIM-kaart en het beheer zou door een Bootstrap-operator gedaan moeten kunnen worden, terwijl er een onafhankelijke bedrijfsapplicatie op het Java-deel van de eSIM wordt geplaatst.

In de praktijk

De vraag wordt welke partijen een rol gaan spelen in het beheer en distributie van de eSIM-profielen. Er doemen wel drie partijen op die een rol voor zichzelf hierin zien. Allereerst de traditionele SIM-kaart productenten, vervolgens de “bootstrap MVNO”-partijen en de MNO's zoals Telefónica. Daarnaast verschijnen er nu ook nieuwe volledig onafhankelijke partijen die het beheer van de SIM-kaarten op zich willen nemen. De Directeur Mobile Connect Telefónica schetste exact deze mogelijkheden, maar gaf openlijk toe dat bij elke partij voor- en nadelen te plaatsen zijn. Over een ding was hij glashelder: de eSIM komt eraan en is niet meer te stoppen.

McKinsey-onderzoek

eSIM haalt SIM-kaart snel in

Dat vindt ook het Amerikaanse organisatie-adviesbureau McKinsey & Company. Het stelt dat de eSIM de komende jaren sterk zal groeien. De omzet door de eSIM zal tot en met 2019 licht toenemen, maar vanaf 2020 zal de nieuwe vorm van de SIM-kaart echt doorbreken. In 2022 wordt zelfs verwacht dat de omzet in buurt komt van de traditionele SIM-kaart.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.