Internettoegang bepaalt keuze vliegmaatschappij

Volgens een recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK voor telecommunicatiebedrijf Inmarsat vinden klanten internettoegang in het vliegtuig erg belangrijk. Het merendeel van de passagiers vindt een snelle internetverbinding belangrijker dan een maaltijd aan boord.

Internettoegang in het vliegtuig

Passagiers willen niet zomaar internet, maar verwachten een goede verbinding. Ze zijn ook bereid daarvoor te betalen. Betrouwbaarheid van de verbinding is daarbij belangrijker dan de snelheid. Voor 75% van de ondervraagden is dit de belangrijkste factor als ze besluiten internet aan boord af te nemen. Slechts 19% van de passagiers vindt de snelheid het belangrijkst. Televisie en andere 'oude' media zijn volgens de onderzochten op hun retour. Ruim drie vierde verwacht dat ze binnen 5 tot 10 jaar zijn vervangen door internet in het vliegtuig.

Extra inkomstenbron

Internettoegang in vliegtuig2Door de groeiende afhankelijkheid van smartphones, tablets en andere apparaten is internettoegang steeds belangrijker. De meeste reizigers (83%) kiezen een vliegmaatschappij (mede) op basis van de beschikbaarheid van internet. Dan kunnen ze onderweg tenminste ingelogd blijven bij Facebook, hun e-mail checken, apps gebruiken of filmpjes kijken. Van de Europese passagiers is 69% bereid te betalen voor breedband in het vliegtuig. In andere delen van de wereld zijn de percentages bijna even hoog: 67% in Azië en het Pacifisch gebied, 64% in Latijns-Amerika.

Samenwerking met providers

Vliegtuigmaatschappijen zijn geen telecomproviders. Voor het aanbieden van internet in het vliegtuig wordt samengewerkt met andere partijen. Zo berichtten we eerder al over het initiatief van Deutsche Telekom en Inmarsat om 'Airborne 4G' aan te bieden. Ook partijen als Gogo en SmartSky Networks zijn bezig met soortgelijke initiatieven. Gogo heeft met KLM al een deal gesloten voor langeafstandsvluchten van de maatschappij.
Internettoegang in vliegtuig3

Internet in het vliegtuig is niet langer alleen voor zakelijke gebruikers belangrijk. Het is tegenwoordig voor steeds meer passagiers een onmisbare dienst. Zo belangrijk dat ze er zelfs die heerlijke vliegtuigmaaltijd voor willen laten schieten, zoals het onderzoek uitwijst.

 

 

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.