Dubai opent ’s werelds eerste 3D-geprinte kantoor

3D-geprint kantoor in DubaiOp maandag 23 mei werd het allereerste kantoor ter wereld dat met een 3D-printer tot stand is gekomen, geopend. Dat meldt persbureau Reuters. De honneurs werden waargenomen door Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem, minister-president en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Dubai.

In 17 dagen uit de 3D-printer

Het gebouw dat in slechts 17 dagen werd geprint bestaat uit een speciaal mengsel van cement en andere bouwmaterialen. De gebruikte printer meet 6 meter hoog, 36,5 meter lang en 12 meter breed. Tijdens het printen hield 1 persoon toezicht, waren er 7 mensen nodig om de componenten op locatie in elkaar te zetten en konden vervolgens 10 mensen aan de slag voor de technische installatie. Het gebouw meet 250 vierkante meter en werd in 2 dagen op in elkaar gezet. In totaal werd er meer dan 50% bespaard op de kosten die normaliter bij een bouw van dergelijke omvang zijn gemoeid.

Alle voorzieningen zijn aanwezig

Het gebouw is niet alleen maar neergezet om aan te tonen dat het mogelijk is om een gebouw te 3D-printen, het gaat ook daadwerkelijk gebruikt worden. Tijdens het ontwerp is rekening gehouden met voorzieningen zoals elektriciteit, water, telecomvoorzieningen en air-conditioning. Het kantoor wordt de zetel van de Dubai Future Foundation.

Interieur 3D-geprint kantoor Dubai

In deze video zie je hoe het kantoor werd geprint en geplaatst.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.