Kleuren e-paper blijft onbeperkt aan

Schermen met kleuren e-paper kunnen nu meer dan een handjevol kleuren weergeven. E Ink (het bedrijf achter de schermen van onder andere de Kindle) heeft de ontwikkeling van Advanced Color e-Paper (ACeP) aangekondigd. Dat is een nieuw type scherm dat tot 32.000 kleuren kan weergeven.

Kleuren e-paper kan altijd aan blijven.

Kleuren e-paper

ACeP schermen zijn een grote stap voorwaarts vergeleken met de zwart-witschermen van e-readers zoals de Kindle. Een ACeP scherm kan beelden weergeven in acht primaire kleuren een een groot aantal secundaire kleuren. Dat is mogelijk dankzij het gebruik van pigmenten die in zogeheten microcups zitten ingekapseld. Wanneer er elektriciteit op wordt gezet, verplaatsen ze zich naar de boven en worden daardoor zichtbaar. Dat proces heet elektroforese en lijkt op bestaande zwart-witschermen, maar in plaats van slechts twee pigmenten, worden er meer gecombineerd. Elke microcup werkt als een pixel en de pixels vormen samen het beeld.

Voordelen e-paper schermen

E-paper schermen hebben twee grote voordelen. Ten eerste verbruiken ze alleen energie wanneer het beeld wordt ververst. Zo gauw het beeld is gevormd, kan het stilstaande beeld onbeperkt aan blijven zonder energievoorziening. Ten tweede worden er pigmenten gebruikt in plaats van backlight pixels, waardoor e-paper bijzonder goed leesbaar is, ook in direct zonlicht.

Nadelen

De schermen hebben dezelfde beperkingen als zwart-wit e-paper. De resolutie is relatief laag, momenteel 150 ppi. Dat is ongeveer de helft van wat je op een smartphone minimaal wilt hebben, maar voor sommige toepassingen nog steeds acceptabel. Het verversen van het scherm gaat langzaam en duurt ongeveer twee seconden. Daarom zijn de schermen niet geschikt voor het kijken van video's of voor het surfen op internet. Daarbij is de kleurechtheid nog niet perfect. ACeP heeft nog moeite met blauw en groen, en rood en geel zien er juist heel verzadigd uit.

Kleuren e-paper is dus geschikt voor elke toepassing waarbij een laag energieverbruik essentieel is en het beeld niet vaak ververst hoeft te worden. Denk aan schermen bij bushaltes en in winkels. Uiteindelijk zal kleuren e-paper ook verschijnen op e-readers en wearables die weinig energie verbruiken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.