Google Ara smartphone kan interessant zijn voor bedrijven

Meer dan 3 jaar geleden kwam Google voor het eerst met het concept van de modulaire smartphone. Deze Google Ara bestaat uit een frame waar je naar believen modules in en uit plaatst.

Google AraToen Google Ara voor het eerst aankondigde, was er zelfs sprake van dat de gebruiker bijna alles kon verwisselen, van beeldscherm tot processor. De mededeling werd door iedereen met gejuich ontvangen. Daarna bleef het angstvallig stil rondom Ara.

Google Ara biedt open ecosysteem

Tijdens de onlangs gehouden ontwikkelaarsconferentie I/O gaf Google de nieuwe, gewijzigde plannen rond Ara prijs. De smartphone wordt in elk geval niet meer volledig modulair. Zo is het straks niet mogelijk voor de consument om de processor te vervangen. Wel denkt men dat er behoefte is aan relatief kleine series specialistische componenten. Ara biedt een open, aan Android gelieerd ecosysteem, bestaande uit frame, basismodules en software en roept ontwikkelaars op specialistische modules te ontwikkelen.

Medische en industriële toepassingen

Bedrijven kunnen op deze manier inspelen op de behoeften van kleinere groepen consumenten. Zo kan bijvoorbeeld een glucosemeter zijn weg naar de smartphone weten te vinden. Voor een diabetespatiënt is dit een fantastische optie om geregeld zijn bloedsuikerwaarden via de eigen smartphone te meten. Voor dergelijke medische toepassingen leent de Ara-architectuur zich uitstekend. De specificaties zijn open en iedereen kan een hardwaremodule maken voor de telefoon, terwijl de standaard telefoonfuncties gewoon aanwezig zijn.

Ook binnen industriële ondernemingen kan de Ara van waarde zijn. Te denken valt hierbij aan allerlei chemische sensoren, maar ook druk-, temperatuur- of vochtigheidsmeters. Zo kan een heel scala aan potentiële sensoren in kleine oplagen voor specifieke bedrijfstoepassingen gebruikt worden.

Meer informatie en aanmelden voor ontwikkelaars kan op de speciale website van Google.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.