Goedkopere smartwatches met 4G

Een nieuwe chipset van Qualcom maakt goedkopere smartwatches met 4G mogelijk. De Snapdragon Wear 1100 is gericht op eenvoudige smartwatches voor ouderen en kinderen. In tegenstelling tot de duurdere smartwatches van Google (Android Wear) en de Apple Watch, gebruiken die vaak een eigen simkaart en niet de mobiele verbinding van een nabije smartphone.

Meer apparaten, meer verbindingen

goedkopere smartwatches met 4GGoedkopere smartwatches voor jonge kinderen zijn in sommige Aziatische landen al behoorlijk populair. Dankzij ingebouwde GPS en een 3G-verbinding zorgen ze ervoor dat ouders altijd weten waar hun kind is. Een veilig idee, ook als je niet in Azië woont. Kinderen kunnen op de smartwatch gebruikmaken van eenvoudige apps en contact opnemen met hun ouders. De smartwatch beschikt daarvoor over een eigen simkaart. Het dataverbruik van deze apparaten is doorgaans niet hoog, maar gebruikers zullen wel geneigd zijn er een (extra) abonnement voor af te sluiten. Je wilt tenslotte niet dat je kind zoek is omdat de prepaid-kaart op is.

Goedkoper maar wel 4G

De nieuwe Snapdragon Wear 1100 is een eenvoudiger variant van de eerder aangekondigde Wear 2100. Die heeft onder andere een quadcore-processor en de mogelijkheid om Android Wear te draaien. De nieuwe Wear 1100 heeft een processor met slechts een enkele core. De chipset biedt echter wel 4G LTE, Cat. 1. Daarmee is de weg vrij om ook in goedkope wearables gebruik te maken van 4G-verbindingen.

Cat. 1 is de traagste categorie 4G, met snelheden tot 10 Mbit/s download en 5 Mbit/s upload. Een apparaat met Cat. 1 ondersteuning werkt echter ook op netwerken van een hogere categorie. Op de Nederlandse of Belgische 4G-netwerken zouden toestellen met een Wear 2100-chipset probleemloos moeten werken.

Van 3G naar 4G

Een goed voorbeeld van een nieuw apparaat waar de Wear 1100 in gebruikt zal worden is Infomarks Joon smartwatch voor kinderen. De huidige versie is gebaseerd op een oudere Qualcom-chipset die enkel 3G ondersteunt. De nieuwe versie zal dankzij de Wear 1100-chipset een 4G-verbinding bieden. Of we ook hier op de netwerken veel goedkopere smartwatches met 4G krijgen is afwachten. Apparaten zoals de Hallofo! werken vooralsnog via 3G.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.