Nokia bouwt 4G-basisstation in rugzakformaat

Nokia heeft een 4G-basisstation dusdanig verkleind dat het in een rugzak past. Dat maakte het Finse bedrijf op 30 mei 2016 bekend via een persbericht. Het ‘Nokia Ultra Compact Network’ kan daarom ook in voertuigen vervoerd worden, met een drone of een weerballon.

Met behulp van kleine basisstation kan binnen een paar minuten een mobiel 4G-netwerk worden opgericht, bijvoorbeeld op grote events, na natuurrampen of op afgelegen plaatsen zoals mijnen of booreilanden.

Nokia Ultra Compact Network 4G

Small Cells-techniek

Op basis van de Small Cells-techniek kan een 4G-netwerk voor binnen en buiten op een gebied van 75 kilometer worden opgericht. De beperkende factor is het aantal gebruikers. Eén ‘Ultra Compact Network’ kan slechts 400 gebruikers tegelijk van 4G voorzien. Als backhaul naar het algemene mobiele netwerk kan een vaste lijn-verbinding, satelliet of een straalverbinding worden gebruikt.

Het Nokia Ultra Compact Network weegt zo’n 5 kg en heeft een energievoorziening van 100 watt nodig. De omvormer van een auto of een kleine draagbare generator leveren hiervoor voldoende energie.

Small Cells-techniek

Eerste test bij EE

Bij EE (de grootste Britse mobiele provider) werd het Ultra Compact Network in mei 2016 al succesvol getest. Dat zei Mansoor Hanif, Director of RAN Development bij de mobiele provider. Het is een “licht en gemakkelijk te installeren Small Cell-systeem.”

EE (voorheen Everything Everywhere) heeft op dit moment 30 miljoen klanten en biedt ook glasvezel-internet voor thuis aan (via British Telecom).

Begin van het jaar verkocht Deutsche Telekom EE – eigenlijk een joint-venture tussen Deutsche Telekom en Orange – aan British Telecom en werd daarmee in een klap de grootste aandeelhouder.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.