Joep Schellekens: ‘Zo kun je de Uber van onze sector worden’

Vorig jaar werd Joep Schellekens, ICT Director Randstad Groep Nederland, gekozen tot ICT/Telecom manager 2015. Hij kreeg de prijs destijds voor zijn project SpeedlinQ. In een interview met EuroForum gaat de winnaar van de BTG Award 2015 in op de ontwikkelingen die hij medio 2016 ziet binnen zijn vakgebied.

Joep Schellekens

Wat zijn de ontwikkelingen van 2016?

Ik ben primair verantwoordelijk voor de infrastructuur en operations, en ga niet over de 'sexy' nieuwe apps. Maar als ik wat breder kijk binnen Randstad, dan springt het binden en boeien van talent, mobile en data driven in het oog. Hoe sneller, hogere kwaliteit te leveren. In sommige branches draait het om tijd. Denk aan logistiek of horeca. Wanneer wij tien minuten eerder iemand kunnen leveren dan onze concurrent kan dat de reden zijn waarom een klant met ons in zee gaat. Technologieën die daar op inspelen, daar zijn wij zeer in geïnteresseerd.

Hoe ziet de toekomst van SpeedinQ eruit?

Schellekens ziet interessante mogelijkheden voor het project waarvoor hij vorig jaar bekroond werd. SpeedlinQ is een project waarbij een traditionele telefooncentrale werd omgezet naar een digitaal communicatie-platform voor de ruim 5.000 medewerkers van Randstad, Tempo Team en Yacht.

Dat maakt nu andere toepassingen mogelijk. Infra als een enabler. Ons directieteam presenteert nu via streaming video’s op het intranet de laatste cijfers. Dat was een paar jaar terug niet mogelijk. We hebben ook een hele workplace roadmap ontwikkeld. Werken aan Bring Your Own Device, Follow me printing voor onze flexwerkers en medewerkers. Een laptop en een smartphone zijn standaard uitrusting geworden. Vergroten van je flexibiliteit. Noodzakelijk wanneer we talenten aan ons willen binden. Dus is het niet alleen nodig vanuit een IT-perspectief maar ook vanuit de HR-strategie.

Verder gelooft Schellekens sterk in de Public Cloud, wat naar zijn mening bij het DNA van Randstad past en waarvan de Executive Board heeft besloten om dit wereldwijd door te voeren in de Randstad Group. Ook SpeedlinQ staat een wereldwijde uitrol te wachten:

Een operatie waarvoor we het bedrijf Randstad Global IT Solutions hebben opgezet, een shared service center die deze diensten gaat leveren. Dat is een enorme stap voor Randstad. We zijn tot voor kort vooral Local for Local georganiseerd.

Wat voor kansen biedt dit voor Randstad Group?

Dit gaat puur om de infrastructuur, de storage. De harde kant. We gaan dat naar een provider brengen en dan maken we van hardware software. Het is ook 'een paraplu' waarin je applicatie landschap verder kunt gaan standaardiseren. We kunnen hier enorme efficiency slag maken. Ter illustratie: we gebruiken wereldwijd nu meer dan honderd data-centra, daar kunnen we ook drie virtuele data-centra van maken. Dat levert een enorme besparing op.

Het geld dat we daarmee besparen dat investeren we in de business systemen. Denk aan het sneller vinden van kandidaten, de search engines, maar ook het boeien van de talenten, de CRM-applicaties. Wat bijvoorbeeld heel gaaf is, is Randstad Ploy, in België ontwikkeld. Dat is een soort Tinder voor werkzoekenden. Nu in België nog alleen voor horeca. Dit soort apps, daar kun je in de markt ten opzichte van de concurrent het verschil mee maken. En dan kun je de Uber van onze sector worden.

Erkenning dankzij de BTG Award

Over wat de BTG Award voor hem betekende, zegt Schellekens het volgende:

Vooral erkenning. Niet alleen voor mij, maar voor het gehele team. De hele omschakeling heeft nogal bloed, zweet en tranen gekost. Het was niet alleen in een IT-change maar een hele business change. Onze intercedenten zijn nu zelf verantwoordelijk voor hun bereikbaarheid. Financieel is het ook een erg goed business case. We hadden bijvoorbeeld medewerker die call center settings configureerde of voor factuurcontroles. Daar was ook iemand verantwoordelijk voor. Nu is dat nagenoeg allemaal volledig geautomatiseerd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.