Google wil inloggen zonder wachtwoord nog dit jaar mogelijk maken

Als het aan Google ligt, behoort inloggen met een wachtwoord over niet al te lange tijd tot het verleden. Het bedrijf is van plan om in plaats daarvan een combinatie van signalen te gebruiken; zoals je typepatronen, je looppatronen, je huidige locatie en meer. Nog voor het einde van het jaar zal inloggen zonder wachtwoord beschikbaar worden voor Android-ontwikkelaars, mits alles goed gaat in de testfase de komende maanden.

abacus

Project Abacus

Daniel Kaufman, hoofd van Googles ATAP (Advanced Technology And Projects), gaf onlangs een korte update met betrekking tot Project Abacus. Dat is de naam voor een systeem dat gebruikmaakt van biometrie en tijdens de Google I/O van 2015 voor het eerst werd geïntroduceerd.

Het is Googles ambitieuze plan om een eind te maken aan onhandige wachtwoorden en pincodes en moet vooral uitkomst bieden bij apps die gebruikmaken van tweestaps-authenticatie, zoals apps waarmee je kunt internetbankieren. Nu heb je daar zowel een wachtwoord/pincode als een tan-code voor nodig.

Inloggen zonder wachtwoord

Met Project Abacus kunnen gebruikers inloggen met een 'Trust Score'. Deze score wordt berekend aan de hand van een aantal factoren, waaronder je locatie, je stem, gezichtsherkenning en andere zaken. Het lijkt een beetje op de 'Smart Lock'-techniek die je op smartphones met Android 5 en hoger tegenkomt en waarmee het toestel wordt ontgrendeld wanneer je bijvoorbeeld in een betrouwbare omgeving bent. Het verschil is dat Project Abacus op de achtergrond draait en voortdurend data verzamelt om de Trust Score te berekenen. Het gaat dus om de waarschijnlijkheid dat je bent wie je zegt dat je bent. Is je score niet hoog genoeg, dan kunnen apps je alsnog om een wachtwoord vragen. Bovendien heeft een app van een bank uiteraard een hogere score nodig dan een of ander spelletje. Volgens Kaufman zullen deze maand een aantal grote financiële instellingen beginnen met het testen van het systeem.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.