Zelfrijdende auto van Google: een heer in het verkeer

Tijdens tests met de zelfrijdende auto, bekijkt Google niet alleen of de auto keurig van A naar B gaat en zich aan de regels houdt maar ook hoe hij de andere weggebruikers waarschuwt. Daarbij hoort ook het gebruik van een claxon.

toeter zelfrijdende autoDe kunst van het toeteren

In zijn maandelijkse rapportage doet Google uit de doeken hoe het bedrijf omgaat met de geluiden van zelfrijdende auto's. Uit zichzelf maakt de Google-auto weinig geluid, omdat deze elektrisch is. Om medeweggebruikers toch te kunnen waarschuwen, is er geëxperimenteerd met het toeteren. In eerste instantie was het geluid slechts te horen in het interieur om andere weggebruikers niet af te leiden.

In diverse situaties werd de software aangeleerd wanneer wel en wanneer niet te toeteren. De bestuurder van de testauto hield de voortgang bij. Intussen is de zelfrijdende auto twee manieren van claxonneren aangeleerd: twee korte, zachte piepjes wanneer een andere weggebruiker ergens op geattendeerd wordt, maar er geen direct gevaar dreigt en één lange aanhoudende toon wanneer de situatie dreigender is.

Zelfrijdende auto met motorgeluid

Daarnaast heeft Google kunstmatig het geluid van accelereren en vaart minderen ingebouwd. De auto's vallen qua uiterlijk dan wel behoorlijk op, maar volgens het bedrijf gebruiken voetgangers en fietsers vooral ook het gehoor in het verkeer. Om deze verkeersdeelnemers te laten weten dat hun zelfrijdende auto eraan komt, zijn deze mechanische geluiden toegepast.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.