Tijdens tests met de zelfrijdende auto, bekijkt Google niet alleen of de auto keurig van A naar B gaat en zich aan de regels houdt maar ook hoe hij de andere weggebruikers waarschuwt. Daarbij hoort ook het gebruik van een claxon.
De kunst van het toeteren
In zijn maandelijkse rapportage doet Google uit de doeken hoe het bedrijf omgaat met de geluiden van zelfrijdende auto's. Uit zichzelf maakt de Google-auto weinig geluid, omdat deze elektrisch is. Om medeweggebruikers toch te kunnen waarschuwen, is er geëxperimenteerd met het toeteren. In eerste instantie was het geluid slechts te horen in het interieur om andere weggebruikers niet af te leiden.
In diverse situaties werd de software aangeleerd wanneer wel en wanneer niet te toeteren. De bestuurder van de testauto hield de voortgang bij. Intussen is de zelfrijdende auto twee manieren van claxonneren aangeleerd: twee korte, zachte piepjes wanneer een andere weggebruiker ergens op geattendeerd wordt, maar er geen direct gevaar dreigt en één lange aanhoudende toon wanneer de situatie dreigender is.
Zelfrijdende auto met motorgeluid
Daarnaast heeft Google kunstmatig het geluid van accelereren en vaart minderen ingebouwd. De auto's vallen qua uiterlijk dan wel behoorlijk op, maar volgens het bedrijf gebruiken voetgangers en fietsers vooral ook het gehoor in het verkeer. Om deze verkeersdeelnemers te laten weten dat hun zelfrijdende auto eraan komt, zijn deze mechanische geluiden toegepast.