Betaal-app PayPal is meest populair

Volgens onderzoek van Consumer Panel is PayPal de populairste betaal-app onder Nederlandse smartphonegebruikers. Twaalf procent van de gebruikers heeft deze app op zijn of haar smartphone geïnstalleerd. Het aanbod van apps voor mobiel betalen groeit nog steeds, maar echt wijdverbreid zijn ze dus nog niet.

Betalen versus bankieren

mobiel betalenHierbij maken we onderscheid tusssen apps voor mobiel betalen en apps om je bankzaken te regelen. Die laatste categorie is wel goed ingeburgerd. De bank-apps van ING, Rabobank en andere grote banken zijn aanzienlijk populairder dan mobiele betaal-apps. Maar liefst twee derde van de Nederlanders bankiert wel eens via een app. En daarbij gaat het niet alleen om jongeren. Van de ouderen boven 60 jaar gebruikt ook 30 procent een app om bankzaken te regelen. In de leeftijdsgroep tot 30 jaar is dat zelfs 75 procent.

Banken en andere aanbieders

Bij apps voor mobiel betalen zijn veel kleine spelers actief. PayPal is met 12 procent van de smartphonegebruikers de grootste betaal-app. Andere spelers op deze markt zijn bijvoorbeeld Bunq, Daalder, Splitwise, TWYP en Wiebetaaltwat. Nagenoeg alle apps gebruiken nfc voor 'contactloos' mobiel betalen.

Naast deze initiatieven biedt de ING-bank contactloos betalen via een eigen app. Deze betaal-app wordt dus naast de app voor mobiel bankieren aangeboden. Ook de banken ABN AMRO en SNS zijn bezig met contactloos betalen.

Providers

betaal-appOok telecomproviders spelen een rol. Zo biedt Vodafone de Vodafone Wallet/Vodafone Smart Pas. Bij het onderzoek van Consumer Panel kwamen deze diensten na PayPal, maar wel op ruime afstand. Net als bij veel diensten moet de Wallet worden 'gevuld' door geld vanaf een bankrekening over te schrijven. In plaats van zelf een dienst aan te bieden, kunnen providers ook met banken samenwerken. Zo werkt Rabobank samen met KPN voor Rabo Wallet. Voor die dienst levert de provider een speciale nfc-simkaart. Wellicht dat dit soort nieuwe initiatieven de populariteit van mobiel betalen kunnen verhogen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.